Müzik Dağıtım Nasıl Yapılır?

Müziğinizi oluşturduktan sonra dijital platformlara dağıtmak önemlidir. Eserinizi yayınlamanın yolunu arıyorsanız, Müzik Dağıtım ile bunu yapabilirsiniz. Müzik dağıtım temelde sanatçı, üretici, Label veya diğer meslek grupları tarafından üretilen eserlerin müzik akış servislerini dağıtmasını içermektedir. Dijital ve mekanik olarak dağıtılmasından ötürü genelde iki tiptir. Günümüz müzik piyasasında dijital müzik servisleri ön plandadır. Gerek duyulduğunda ise CD […]

Müziğinizi oluşturduktan sonra dijital platformlara dağıtmak önemlidir. Eserinizi yayınlamanın yolunu arıyorsanız, Müzik Dağıtım ile bunu yapabilirsiniz.

Müzik dağıtım temelde sanatçı, üretici, Label veya diğer meslek grupları tarafından üretilen eserlerin müzik akış servislerini dağıtmasını içermektedir. Dijital ve mekanik olarak dağıtılmasından ötürü genelde iki tiptir. Günümüz müzik piyasasında dijital müzik servisleri ön plandadır. Gerek duyulduğunda ise CD vb. mekanik dağıtım da yapılabilmektedir.

Müziklerin dağıtımında genel esaslardan birisi telif ve hak ediş kazançları olmaktadır. Birçok şirket müziğin dağıtım esnasında veya müziklerden elde edilen kazançlarda ödeme almaktadır. Bunların yanında iyi bir pazarlama hizmeti almak en doğru karar alacaktır.

Müzik piyasası geniş kitlelere hitap eden bir alandır. Bu alan içinde de her müzik tarzı için en az binlerce rakibiniz olacaktır. Geniş kitlere hitap etmek, hayran kitlesini arttırmak, profesyonel hesaplar gibi hizmetler aradığınızda Müzik Dağıtım şirketini seçebilirsiniz. Paketlerimizin dahilinde ve haricinde tüm promosyon hizmetlerimize göz atabilirsiniz.

Müziklerin dağıtımın her daim doğru araçlar kullanarak, hızlı ve güvenilir yapılması önemlidir. Müziğinizin dağıtımının nasıl yapıldığını bilmeden önce ‘müzik dağıtım nedir’, onun tanımını öğrenmeniz etkili bir karar olacaktır. Böylelikle müziklerin dağıtımı esnasında ilk aşamadan son aşamaya kadar tüm adımları öğrenebileceksiniz.

Müzik Dağıtım Nedir?

Müzik Dağıtım Nasıl Yapılır

Müzik dağıtım, sanatçı, bağımsız sanatçı, müzik üreticisi, label veya diğer meslek grupları tarafından üretilen müzik parçalarının gelir kazanmak doğrultusunda akış servislerine dağıtmaktır. Müzik akış servisleri aynı zamanda dijital müzik servisleri veya müzik mağazaları olarak da adlandırılmaktadır. Müziğin dağıtımı esnasında ayrıca eserin, video veya ses dosyası halinde de yüklemek mümkündür.

Müzik dağıtım şirketleri ise müziklerinizi ses veya video formatında; müzik akış servislerine gönderen firmalara denmektedir. Müziğinizi direkt olarak veya kişisel olarak Spotify, Apple Music, iTunes gibi dijital müzik mağazalarına iletmek mümkün değildir. Yapımcı şirket, dağıtıcı veya aracı şirketler ile bunu gerçekleştirebilirsiniz.

Müziğin dağıtımında gerçekleşen kazançlar veya telif hakkından doğan hak edişler; indirme, reklam, abonelik, stream gibi işlemlerden dolayı sanatçıya dağıtılmaktadır. Bu sistem tıpkı, orijinal CD veya plak satmaya benzemektedir. Dijital platformların insanlar tarafından sık kullanılması, daha güvenilir hak edişler gibi özelliklerinden dolayı sanatçılar bunu daha fazla tercih etmektedir.

Dijital platformlardan veya mekanik olarak hak edişlerinizden kazanç elde etmenin yolunu arıyorsanız, Müzik Dağıtım şirketini tercih edebilirsiniz. Mekanik dağıtım hizmetinin ve diğer hizmetlerimizin nasıl gerçekleştiğini merak ediyorsanız, web sitemizi inceleyebilirsiniz. Ayrıca sizin için 7/24 aktif olan teknik destek servisimiz ile detayları öğrenebilirsiniz.

Müzik Dağıtım Aşamaları Nelerdir?

Müzik Dağıtım Nasıl Yapılır

Geleneksel müzik dağıtımda eserlerin tanıtımı ve pazarlaması için fazlasıyla çaba harcamak gerekirdi. Dijital müziklerin dağıtımı ile artık tanıtım ve pazarlama ihtiyaçların için tanıdık birine ihtiyacınız yok. Sadece dijital platformları kullanarak müziğinizin lisanslamasından, dağıtıma kadar ve ek özelliklerin yanında bunu yapabilmenizin mümkündür.

Müziklerin dağıtım aşamaları yasal olarak size ait olan eserlerin müzik akış servislerine sunulması ile birlikte gerçekleşmektedir. Müzik akış servisleri arasında en çok kullanılan platformlar aşağıdaki gibi olmaktadır:

  • Spotify
  • Apple Music
  • iTunes
  • Muud
  • Fizy
  • Tidal
  • Amazon Music
  • Youtube Music
  • Anghami
  • Deezer vb. diğer popüler platformlar

Müzik akış servislerine dağıtılan parçalarınız tamamen yasal süreçler olup, lisanslanan başka müzik kullanılması haricinde onay verilmemektedir. Bunun için her dağıtılan müzik, teşhis için çeşitli araçlar ve yasal işlemlerden geçmektedir. İşlemler tamamlandığında hak sahibi müziğin lisanslaması ve gelir elde etmesi sağlanmaktadır.

Müzik Dağıtım platformunu kullanmak istediğinizde ücretsiz olarak kayıt olabileceğiniz panel verilmemektedir ve tüm işlemlerinizi aşağıdaki gibi kontrol edebilirsiniz:

  • Müzik ekle bölümü: Bu bölüme müziklerin lisanslaması, dağıtılması, müzik bilgisi, sanatçı bilgisi gibi detaylı bir şekilde müziğin dağıtılmasını içeren özellikler tanınmıştır.
  • Katalog bölümü: Eklediğiniz müziklerin listelenmesi ve görüntülenmesi sağlanmaktadır.
  • Analitik bölümü: Platforma yüklenen eserleriniz, istatistiksel olarak raporlanması, kaç görüntü aldığı gibi bilgileri inceleyebilirsiniz.
  • Ödeme: Banka hesabı ekleme, kazanılan hak edişleri görüntüleme gibi mali durumunuzu incelediğiniz alandır.
  • Promosyon: Müziğinize ek olarak, Spotify PR, Tiktok takipçi, Video dağıtım gibi ek pazarlama ve özelliklerinin tümüne erişebileceğiniz alandır.
  • Yardım merkezi: Sizin için 7/24 aktif olan ve hazırlanan, soru ve cevaplar, canlı yardım ve teknik destek bölümüdür.
  • Blog: Güncel haberler, müzik dağıtım ile ilgili bilgiler, panel kullanımı, avantajlar gibi son gelişmeleri takip edebileceğiniz alandır.
  • Genel şartlar: Platformu kullanmak için yasal şartlar, kurallar ve bilgilerin bulunduğu alandır.

Müzik Dağıtım Panelini Kullanarak Müzik Dağıtım Nasıl Yapılır?

Müzik Dağıtım Nasıl Yapılır

Müzik dağıtım paneli sizler için hazırlanmış basit ve kullanışlı yapısı ile dikkat çekmektedir. Diğer platformların aksine kafa karıştırıcı veya fazladan bilgiler barındırmaz. Aksine sadece teknik destek için yararlanabileceğiniz, yardım merkezi, blog ve genel şartlar gibi bilgiler barındırmaktadır.

Platformu daha etkili kullanabilmeniz için panel sadeleştirilmiş ve her ayrıntıyı takip edebilmenizi kolaylaştırmak için Analitik bölümü eklenmiştir. Eklediğiniz müziklerin yayın tarihi, hangi platformda olduğunu anlık olarak takip edebilir ve tanıtım araçlarınız için analizini etkili bir şekilde yapabilirsiniz.

Müzik Dağıtım panelini kullanarak müziklerinizin dağıtımını yapmak aşağıdaki gibi olmaktadır:

  • Öncelikle web sitenin size sunduğu paketlerden herhangi birini seçin ve ücretsiz olarak kaydolun.
  • Kayıt olduktan sonra e-postanıza gelen doğrulama mailini onaylayın ve giriş sayfasına ulaşın.
  • Buraya kayıt olduğunuz e-mail adresinizi ve kullanıcı adı şifresini yazdıktan sonra ‘Giriş’ tuşuna basınız.
  • Oluşturduğunuz müziklerin dağıtımı için ana bir panel açılacaktır.
  • Panelin sağ üst köşesinde yazılı olan ‘Müzik Ekle’ bölümüne tıklayınız
  • Ardından Katalog adı altında bir ek sayfa açılacaktır.
  • Bu alan için sürüm ayrıntıları, kapak resmi, parça yükle, parça ayrıntıları ve son olarak dağıtım alanı için bilgilerinizi girmeniz istenecektir.
  • İlk olarak ‘Sürüm ayrıntıları’ sekmesinden seçmiş olduğunuz plan türünü seçin.
  • Ad kısmına single veya albümünüzün ismini, etiket adına Label ismini veya herhangi bir yazı ve dağıtım tarihinizi seçtikten sonra ‘Kaydet’ butonuna tıklayınız.
  • Kapak resmi sayfası için 3000×3000 ölçülerde JPG formatında kendi oluşturduğunuz resimleri eklemeniz gereklidir. Bazı durumlarda müzik akış servisleri resimlerin kalitesi (bulanık, pikselli olması vb.), üzerinde yazı bulunması (Logo, markalar, alakasız yazılar), telifli olması sebebiyle eseri reddetmektedir. Bunun için telifsiz resimler, sizin çekmiş olduğunuz resim veya grafik tasarım ile yapılmış resimlerin kabulü daha mümkün olmaktadır.
  • Daha sonra ‘Parça Yükle’ alanınıza geldiğinizde ise ürettiğiniz ses dosyasını buraya eklemeniz istenecektir. Dosya formatınızı minimum 192 khz, 16-bit ve wav olması gerekmektedir. Dosya boyutunuz ise 1 GB’ı geçmemesi istenmektedir.
  • ‘Parça Yükle’ alanı için tek veya albümlerinizi yükleyebilirsiniz. Müziklerinizi yüklemek için bilgisayarınız üzerinden veya Katalog sayfasına yüklediğiniz eserleri bu alana dahil ederek yapabilirsiniz.
  • Parça ayrıntıları bölümünden ise başlık kısmına müziğinizin ismini, türler alanına müziğinizin türü, Ana sanatçı alanına sanatçı ve katkıda bulunanlar ismi, şarkı sözü, dili gibi özellikleri ekleyebilirsiniz.
  • Parça ayrıntıları sayfasının en alt kısmında size eşlik eden veya katkıda bulunan kişiler var ise telif gelirlerinizi yüzdesel olarak hak sahiplerine dağıtabilirsiniz.
  • Buradaki tüm aşamaları tamamladıysanız son aşama olan ‘Dağıtım’ alanına geliniz. Bu alan için Platform kutusu seçili bırakırsanız, 100’den fazla platforma dağıtım yapılacaktır. İsterseniz içlerinden manuel olarak seçim işlemini yapabilirsiniz. Ardından panelin bir üstünde bulunan ‘İncele ve Dağıt’ butonuna bastığınızda, müziklerinizin dağıtımı yapılacaktır.

Müzik Dağıtımı Nasıl Çalışır?

Müzik dağıtımı, müzikli eserlerin dinleyiciye nasıl iletildiği ile ilgilenir. Geçmiş zamanda dağıtımcılar (Distribütörler), eserlerin dağıtımı için plak şirketleri anlaşma yapmak zorunda kalırdı. Ancak dijital dağıtımla durumlar değişti ve aracılar ortadan kalktı. Böylelikle sanatçılar artık gelen telif hakkı ödemelerin %100’üne sahip olabiliyor.

Geleneksel müzik dağıtımında distribütörler müzik kayıtlarını mağazalara yerleştirerek halkı, fiziksel olarak alması için teşvik ediyordu. Fakat bu durumda aracılara daha fazla komisyon düşüyordu ve sanatçılar neredeyse hiç kazanamıyordu. Dijital dağıtımla sanatçılara düşen telif hakkı miktarı arttırdı ve aracılara ihtiyaç daha azaldı.

Geleneksel model halen daha günümüzde devam etse de eskisi gibi geçerli değil. İnsanların çoğu dijital platformlarda müzik dinlemeyi seçtiğinden ve sanatçılarında telif hakkı kazancı arttırdığından dolayı günümüzde dijital müzik dağıtım öndedir. Eskiden olduğu gibi sanatçıların hayranları fiziksel kopyaları satın almıyor. Bunun aksine Spotify, Apple Music gibi platformlarda dinlemeyi seçmektedir.

Müziklerinizle dünyaya açılmak isteyen sanatçı iseniz, mutlaka Spotify, Apple Music gibi popüler platformlarda şansınızı denemelisiniz. Bu gibi müzik akış platformları sanatçıya dinleme ve indirme başına telif ücreti ödemektedir. Bu nedenle fiziksel kopya satmaktan çok dijital müziğe odaklanmanız hayat kurtaracaktır.

Müzik dağıtım; insanlar şarkılarını cihazlardan dinlediğinde, indirdiğinde veya aktardığında etkili çalışır. Bu sistem ile müzikleriniz hayranlarınız tarafından dinlenildiği süre boyunca  (nerede dinlenildiğine göre) telif hakkı ödeme alırsınız. Bu oran; coğrafi bölgeye göre değişse de kazançlarınız yüksek olacaktır.

Not: Geleneksel plak mağazaları mallarını fiziksel dağıtım yerlerden aldığı gibi dijital müzik mağazası da müziklerini bir dijital müzik dağıtıcısından alır.

En İyi Müzik Distribütörü Kimdir?

Çevrimiçi çalışan birçok müzik distribütörü müzikli eserleri dağıtmanıza olanak sağlamaktadır. Müzik üretildiği andan itibaren dünyaca ünlü müzik mağazalarda yayınlamak önemlidir. Dijital mağazalar ne kadar çok ise o oranda daha fazlka telif hakkı ödemesi yapacağınız anlamına gelir.

En iyi müzik distribütörleri müziğinizden %100 oranda telif hakkı kazanmanızı sağlamaktadır. Bu tip dağıtımcıları seçtiğinizde hem telif hakkınızın %100’ünü korur ve aynı zamanda daha fazla dinleyici kitlesi elde edersiniz.

Şimdi kullanmanız gereken en iyi müzik distribütörleri aşağıdaki gibidir:

  • MüzikDağıtım
  • DistroKid
  • CD Baby
  • Tunecore

Bir müzik dağıtım şirketi ile çalışmanız; basit bir hesap oluşturarak şarkı adı ve bilgileri doldurup, şarkınızın çıkış tarihini belirlemesini sağlar. Böylelikle şeffaf şekilde müzikleriniz hakkında bilgileri inceleyebilir, planlarınızı ona göre yapabilirsiniz.

Şu unutulmamalıdır ki tek başına müzik dağıtımı yapmak yeterli olmamaktadır. Genelde Distrokid veya Tunecore gibi şirketler telif hakkınızı korur ancak promosyon çalışması yapmaz. Promosyon çalışması kısaca hayranlarınızın sizi bulması adına dijital izinizdir. Reklam ve pazarlama çalışması yapıldığında yeni dinleyici kitlesine erişmek kolaylaşacaktır.

Müzik Dağıtım şirketi ile çalışmayı tercih ettiğinizde size sunulan ücretsiz yönetim paneli ile şarkılarınızda istatistikleri kontrol edebilir, hedef kitlenizi belirleyebilirsiniz. Özellikle bu reklam, tanıtımı veya promosyon çalışmalarında hefed kitlesi önemli olmaktadır.

Müzik dağıtımın yanında promosyon çalışması aldığınızda sizi dinlemek isteyen hayranlarınız; daha fazla güvenecek ve orantılı olarak editör listelere girmek kolaylaşacaktır. Bu nedenle promosyon çalışması yapan bir şirketle çalışmanız kariyerinizde ilerlemeye ve orantılı olarak da telif hakkı kazancınızı arttırmayı sağlar. Spotify gibi platformlarda bir şarkıdan 1000 dinleme başına 4-6 dolar alabilirken bu gerekli olmaktadır.

Müzik Dağıtmanın En İyi Yolu Nedir?

Dağıtım şirketleri reklam ve pazarlama için hangi alanların güçlü olacağı ile ilgili analizler sağlamaktadır. Şarkınız için yazar, yapımcı, yardımcı sanatçı gibi telif paylarınız var ise bunların hepsini müzik dağıtımı şirketleri halledeceklerdir. Kısaca çevrimiçi dijital müzik dağıtıcısı ile çalışmak, çalışmalarınızın karşılığını almanızı kolaylaştıracaktır.

Ayrıca müzik dağıtımı şirketleri cover şarkı izinleri, sosyal medya senkronize, çalma listesi gönderimi, editöryal listelere girmek gibi birçok konuda yardım edeceklerdir. Böylelikle müziğinizi tek başına yayınlamadan birçok özelliğe erişiminiz kolaylaşacaktır. Örnek olarak Youtube, Tiktok, Twitch, müzisyenleri en çok destekleyen platformların başındadır.

Günümüzde en çok dijital müzik satıldığından dolayı, dinleyici tüketimi hızla devam edecektir. Müzik piyasasına bu yönde bakıldığında istatistikler gösteriyor ki dijital dağıtım en iyi yoldur. Fiziksel dağıtımdan çok hayranlarınızla tek bölgede değil dünyada erişilebilir kılan çevrimiçi müzik akış servisleridir.

İlk projenin var ise bunu dijital olarak yayınlamak en doğru karar olacaktır. Hayran kiltenizi ve pazarınızı dağıtım şirketlerinin sunduğu analizler ile tanımlayarak potansiyel müşterilerinizi bulmak kolaylaşacaktır. Bir sonraki projeniz için ise gerek duyulduğunda fiziksel kopyalarınızı satmanız için size fikir verecektir. Herhangi bir bilgi sahibi olmadan veya yanlış bilgiyle satılmayan fiziksel ürünler ile boşuna para ve zaman kaybedersiniz.

Kendi Müziğinizi Nasıl Dağıtırsınız?

Müzisyen veya sanatçı isen insanların şarkılarını duyurmak için şarkı oluşturdun. Şarkınız için tüm ayarları yaptın ve gerekli formatları düzenledin. O halde müziğinizi yaymak için bir dijital müzik dağıtım servisi ile çalışmanın tam zamanıdır.

Müziğinizi Soundcloud veya Youtube gibi platformlara yükleyebilirsiniz ancak bu müzik dağıtımı demek değildir. Bu gibi platformlar müziğinizi barındıran bağımsız web sitelerinin parçalarıdır. Telif hakkı doğurmaz vcya şarkınız üzerinden para kazanamazsınız.

Bugünlerde şarkınızı dünyaya yaymanın ve telif hakkı kazancı sağlamanın etkili yolu müzik dağıtımıdır. Günümüzde dijital müzik, geleneksek fiziksel dağıtıma göre daha fazla tercih edilir. Dijital dağıtım, Apple Music, Spotify, Amazon Music platformlara ulaşmakla ilgilidir. Müziğinizi bu yönde iletmeniz daha fazla hayran kitlesine ulaştırmanız anlamına gelmektedir.

Genelde dijital dağıtımda hayran kitlesine erişmenin etkili iki yol bulunur:

  • Akış: Dijital müzik mağazalarında indirmeden platform üzerinden dinleyebilecekleri platformlardır. Bunlara en iyi örnek Spotify’dır. Spotify kullanan kullanıcılar şarkıları indirmeden platform üzerinden dinler ve sanatçılara da dinleme başına telif hakkı ödemesi yapılır.
  • İndirmeler: Dijital müziklere erişmenin ikinci yolu olarak indirmeler kullanılır. İndirmeler, sanatçının orijinal şarkının bir kopyasını indirmesini sağlayarak tüketiciyi memnun eder. İndirilen bir dosya genelde masaüstü, iPAD, telefon, TV gibi çeşitli cihazlarda dinlenebilir. Kısaca bu tip yolda bir medya oynatıcıya ihtiyaç vardır (Örn: Amazon Music).

Kendi müziğinizi dağıtmak için bir müzik dağıtımcısı ile çalışmanız gereklidir. Neden çalışmanız gerektiği aşağıda detaylı bir şekilde verilecektir. Ama bundan önce müziğiniz dağıtılırken hangi aşamalardan geçer, onların yanıtı verelim.

Müzik Dağıtım Şeması Nedir ve Hangi Aşamalardan Geçer?

Dijital distribütör veya müzik dağıtımcısı ile çalıştığınızda aşağıdaki aşamalardan geçer:

Sanatçı (Siz) -> Müzik yüklemek -> Müzik Dağıtım şirketi -> Spotify, Apple Music, Youtube vb. müzik akış servisleri (dünyaya yaymak)

Neden Müzik Dağıtım Yapmalısın?

Dijital müziğin kullanım kolaylığı, modern dinleyicileri kendine çeken bir özelliktir. Geleneksel dağıtım eskisi gibi geçerliliğini yitirdi ve daha az maliyetli, dünyaya ulaştıran yöntem bulunmuş oldu. Plak ve CD gibi fiziksel kayıtların aksine dijital dosyalar çok fazla yer kaplamaz. İyi bir USB taşıyıcı ile CD’den kat ve kat daha fazla depolama almaktadır.

Fiziksel kopya satın almanın aksine mobil veya pc üzerinde dijital müziklere erişim çok kolay. Akış için gerekli olan şeyler biride sanatçıların telif hakkı ödemelerinden faydalanmaları için akış platformlarının sunduğu abonelik veya yıllık ücretlerdir. Böylelikle telif hakkı takibi yapmadan otomatik sistemle sanatçılara doğrudan ödemeleri yapılarak aracılar ortadan kalkmış olur.

Kısaca müzik dağıtım neden yapacağınız ile ilgili olarak; dijital dağıtım müziğinizi tüm dünyaya yaymanın basit yoludur. Dinleyicilere herhangi bir engel olmadan onat düğmesine bastığı andan itibaren gelir kazanmanızı sağlamaktadır.

Neden Tek Başıma Müziğimi Dağıtamıyorum?

Tek başınıza müzik dağıtamazsınız çünkü imzasız bir sanatçı telif haklarından faydalanamaz. Ancak Youtube gibi platformlarda telifsiz müzik yayınlayarak; video reklamlarından para kazanabilirsiniz. Spotify gibi platformlarda ödemelerini ancak telif hakkı kazancı ile yaptığından bu gibi sanatçıların şarkılarını kabul etmektedir.

Basitçe söylemek gerekirse Spotfiy, Apple Music, Youtube gibi platformlarda müşteri siz değilsiniz. Müzik akış servisleri ile müzik mağazaların müşterileri dinleyicilerdir. Ancak müzik dağıtım’da müşteri sizsiniz. Spotify gibi platformlar milyonlarca sanatçının yükünü kendileri almak istemezler. Bu nedenle diğer dağıtım şirketleri ile birlikte çalışır.

Müzik dağıtım şirketleri müzik akış servislerine güvenceyi sağlar. Bu güvence ile de müzikler yayınlanır ve dinleyicilere iletilir. Bu nedenle tek başına biri kendi güvencesini alamadığı için Spotfiy gibi platformlarda telifsiz sanatçılara izin vermez. Ayrıca telif hakkı ödemeleri doğrudan şirketlere yapıldığından; müşterisi olduğunuz dağıtım şirketinden alabilirsiniz.

Daha iyi anlamanız için aşağıdaki listeyi kontrol edin:

Müzik Dağıtım şirketi: Sanatçı bilgileri, metalar, dosyalar gibi bilgileri kaydeder ve saklar. Promosyon çalışmaları gibi tanıtım süreçlerini müşterisi olarak size sunar. Böylelikle müziğinizin hayran kitleye ulaştırmanız için sınırsız hak tanır.

Müzik akış platformları: Dağıtım şirketlerinden alınan sanatçı müziklerini yayınlar. Böylelikle kendi müşterisi olan dinleyicilere ulaştırır ve onlardan abonelik ücreti toplar. Abonelik ücretlerinin bir kısmını da sanatçıya (müzik dağıtım şirketleri aracılığıyla) vererek ödemeleri tamamlamış olur.

Müzik mağazaları (İndirme kaynaklı): Amazon music gibi müzik indirme platformları; indirme başına sanatçılara ödeme yapan servislerdir. Ödemeyi de tıpkı müzik akış servisleri gibi dağıtım şirketlerine yapmaktadır. Sanatçı ise anlaşmalı dağıtım şirketinde ödemelerini almaktadır.

Müziği Ücretsiz Olarak Nasıl Dağıtabilirim?

Dijital müzik günümüzde en çok tercih edilen ses kayıtlarından birisidir. Birçok yeni başlayan sanatçı müziğini yayınlamak ve dinleyicilere erişmek için dinleyicilerin nabzını kontrol eder. Ücretsiz olarak müziklerinizi dağıtabilirsiniz ancak telif hakkı ödemelerini umursamıyorsanız aşağıdaki siteleri tercih edebilirsiniz:

  • Youtube videosu olarak paylaşmak: Bir müzik yaptıysanız, telifsiz olarak müziğinizi yükleyebilir ve izleyicilerden reklam başına para kazanabilirsiniz. Bu Youtube için etkili yollardan birisidir ancak gerçek izleyici kitlesine erişmek için müzik akış mağazalarına ihtiyacınız olacaktır.
  • Soundcloud’da paylaşmak: Soundcloud her zaman ücretsiz müzik paylaşmak için bir alternatif olmuştur. Yeni bir sanatçı iseniz; burada paylaşılan müziklerin çoğu telifsizdir ve sanatçıya herhangi bir para kazandırmaz. Ancak izleyicileriniz ile doğrudan bağ kurmanın eski ve halen daha etkili bir yoludur.
  • Spinnin Records’da paylaşmak: Soundcloud’a bağlı olarak hesap açtığınızda haftada 1 kez olmak üzere şarkılarını (platform içi) listelere girebilirsiniz. Burada yapılan amaç eğer şanslı iseniz, plak şirketi sizinle iletişime geçebilir. Ancak günde binlerce şarkı yüklenmesinden dolayı gerçekten iyi bir sanatçı olmalısınız.

Müziğinizi ücretsiz olarak dağıtmanın en etkili yolu Müzik Dağıtım şirketi ile çalışmaktır. Çünkü 100’lerce akış platformuna müziğinizi yükleyebilir telif haklarından doğrudan faydalanabilirsiniz. Böylelikle başlangıç için müzikleriniz dünyanın her yerinde yayınlanarak, öne çıkmak şansınızı arttırmaktadır. Ücretsiz paket yeterli gelmediğinde profesyonel paketleri seçerek konumunuzu daha iyi hale getirebileceksiniz.

Müzik Dağıtım’da bir sınır yoktur. Müziğinizi istediğiniz platforma (coğrafi pazara göre) dağıtabilir, telif hakkı kazancınızın %100’üne sahip olursunuz. Telif hakkı kazancı elde ettiğinizde ise istatistikler sayfasından kontrol ederek, istediğiniz tarihte ödemelerinizi çekmenize olanak tanır.