Pasif Gelir Elde Etmenin Yolları?
Pasif Gelir Elde Etmenin Yolları? Pasif gelir, ek gelir elde etmenin etkili yollarından birisidir. Sizde pasif gelir kaynakları neler olduğunu öğrenerek, ekstra kazanç sağlayın. Günümüzde normal gelirin yanında ekstra gelir elde etmek, birçok insan tarafından ihtiyaç duyulmaktadır. Bunun en büyük nedeni geleceğe olan kaygı ve aktif gelirin yanında ek gelir elde etmedir. Bunun için özellikle […]
Pasif Gelir Elde Etmenin Yolları?
Pasif gelir, ek gelir elde etmenin etkili yollarından birisidir. Sizde pasif gelir kaynakları neler olduğunu öğrenerek, ekstra kazanç sağlayın.
Günümüzde normal gelirin yanında ekstra gelir elde etmek, birçok insan tarafından ihtiyaç duyulmaktadır. Bunun en büyük nedeni geleceğe olan kaygı ve aktif gelirin yanında ek gelir elde etmedir. Bunun için özellikle ev hanımları, freelance çalışanlar, normal çalışanlar veya öğrenciler kazanç elde edebilirler.
Pasif gelir, herkes tarafından kullanılabilen aktif gelirin karşıtı olan mali durumdur. Doğru teknik uygulandığında kazançlar uzun vadeli veya kısa vadeli olarak etki etmektedir. Bunun için pasif gelirin nasıl çalıştığını bilmeniz veya hangi teknikler ile uygulanmasını incelemeniz gerekir.
Pasif Gelir Nelerdir?
Pasif gelir temelde çaba harcamadan veya daha az çaba harcanılan gelir türüdür. Pasif gelir de kendiliğinden gelen para vardır ve dolayısıyla sürekli olarak para kazanılmaktadır. Fakat pasif gelir, tam manasıyla oturduğun yerden veya hiçbir şey yapmadan gelir elde etmek değildir.
Pasif gelir oluşturmanız için aktif bir gelire ihtiyacınız vardır. Aktif bir gelir oluşturduğunuzda onu pasif hale getirmek uzun vade de hiç çalışmadan ekstra para gelmesini sağlar. Kısaca pasif gelir elde etmek için zaman, emek, fikir veya belirli miktar para yatırmanız gerekmektedir.
Belirli zaman ve emek harcanan bir gelir yapısını pasife çevirdiğiniz zaman uzun vade de aktif bir iş yapmanıza gerek kalmaz. Fakat bunun için kendinizde belirli teknikleri geliştirmeniz gerekir. Teknikleri doğru kullandığınızda, kısaca para yönetiminizi iyi yaptığınızda pasif gelir ile oturarak para kazanmış olursunuz.
Aktif ve Pasif Gelir Nedir?
Gelir kazanma türleri genelde iki gruba ayrılır; aktif gelir ve pasif gelir. Aktif gelir, zamanını harcadığınız ve zaman veya yapılan iş için ödenen gelirleri ifade etmektedir. Pasif gelir ise elde edilen aktif bir işin sonucunda çalışmadan elde edilen sürekli kazançları ifade etmek için kullanılır.
Aktif gelir için fiziksel veya online bir işte çalışmanız yeterlidir. Aktif gelirde pasif olarak elde edilen kaynaklar bulunmaz ve temelde çalışarak elde edilen paraya tekabül eder.
Aktif gelir kaynakları; zaman ve emek karşılığında elde edilen para miktarının karşılığıdır ve aşağıdaki gibi örnekleri bulunmaktadır:
- Fabrikada veya normal olarak çalışmak: Herhangi bir işte çalışarak zaman ve emek koşuluyla elde edilen kazanç kaynağıdır.
- Freelance olarak çalışmak: Dijital göçebe olarak yaşayabileceğiniz bu iş durumunda zaman ve emek karşılığında anlık olarak aktif gelir kazanırsınız.
- Yazarlık yapmak: Araştırma sonucunda elde edile bilgileri sürekli olarak web site veya gazeteye yazılan bilgilerin sürekli olarak devam etmesidir.
- İnşaat yapmak: Emlak ve gayrimenkul oluşturmak için aktif bir çalışma sonucunda elde edilen kaynaklardan kazanmaktır.
- Memur olmak: Devlet kurum ve kuruluşlarda emek ve zaman karşılığında aldığınız aylık olarak geliri ifade etmektedir.
- Mix ve Master yapmak: Sanatçı veya müzisyen tarafından oluşturulan eserlerin sürekli olarak mix, master, edit çalışmalarını yaparak aktif gelir elde etmektir.
Pasif gelir kaynakları; yeteneklerinizi doğrultusunda kazanılan bilgilerin, çeşitli finansal türlere dağılmasından elde edilen kaynaklardır. Pasif gelir kaynak türleri aşağıdaki gibi olmaktadır:
- Müzikten para kazanmak: Bir müzik dağıtım firması ile anlaştığınızda dijital olarak yayımlanan bir eser üzerinden indirme / dinlenme başına pasif gelir elde edebilirsiniz.
- Emlak yatırımı yapmak: Emlak için ev, arsa, dükkan gibi gayrimenkullere yatırım yaptığınızda kira geliri veya satıştan elde edilen kazançları pasife dönüştürerek gelir elde edebilirsiniz.
- Kripto paralardan kazanmak: Ayı sezonunda alınan kripto paralarda boğa sezonunda satarak pasif gelir elde edebilirsiniz.
- Temettü almak: Şirketlerin halka açık olarak sunduğu hisselerden kar payı dağıttığını duyduğunuzda temettü alarak, pasif gelir elde edebilirsiniz.
- Hisse almak / satmak: Şirketlerin sunduğu hisseleri alarak, uzun vadede elde edilen karlar ile kazancınızı arttırabilir, pasif gelir elde edebilirsiniz.
- Kitap yazmak: Belirli yetenekler, bilgiler dahilinden elde edilen konular hakkında kitap yazarak sattığınızda pasif gelir oluşturabilirsiniz.
- Dijital ürün satmak: Dijital kitap, podcast, şarkı, oyun yaparak Google Play Store veya App Store’den ek gelir elde edebilirsiniz.
- Emekli olmak: Ödenen aktif gelir koşulunda elde edilen kazançları oturduğunuz yerden pasif olarak gelmesidir.
Pasif Gelir Avantajları Nelerdir?
Pasif bir gelir oluşturmak her zaman iyi gelebilir fakat elbette pasif gelirin bazı avantajları bulunmaktadır. Bunlara bakarak, uzun vadede nasıl kazanacağınıza dair ön bilgiye sahip olabilirsiniz. Kısaca özetlemek gerekirse temel olarak şöyle olmaktadır:
- Maddiyatınızı önemli ölçüde değiştirerek, maddi yükümlülükleri hafifletmeyi sağlar. Bu da aktif gelir olan işe bağımlılığı azaltır ve rahat, özgür olursunuz.
- Pasif bir gelire sahip olmak, tam zamanlı işten ya da ekstra yapılan işten bağımsız olmanı sağlar. Böylece çoğunlukla gelir elde etmene ve oturduğun yerden para kazanmanı sağlar.
- Zamanı kendinize göre kullanmayı sağlayarak, günün çoğunu mesaide kalmanıza gerek kalmaz. Ekstra bir uğraşı yoktur ve devamlı geldiğinden dolayı hayatınıza ek zamanlar yaratabilirsiniz.
- Hayat standartlarınızı iyileştirerek, uzun vadeli yatırımlarınıza kapı açar. Zaman baskısından kurtulacağınızdan dolayı, bazı yatırım araçlarınızı da kullanmak için ek süre verir. Maddi yetersizlik nedeniyle yapamadığınız birçok hobi, iş ve gezileri rahatlıkla yapmanıza olanak tanır.
- Beklenmedik olaylar, sağlık problemi, kaza, işten çıkarılma gibi durumlarda sizi rahatlatır ve kötü durumlarda size destek sağlar. Temel para ihtiyacınızı çoğunlukla karşılar ve istemediğiniz durumlarda ayağa kalkmayı kolaylaştırır. Kısaca maddi etkileri olan tüm olumsuzluklara karşı kalkan görevi üstlenir.
- Konumdan bağımsız yaşamanızı, dijital göçebe olmanızı veya istediğiniz ülkede, şehirde yaşamanıza olanak tanır. Pasif bir gelir kaynağı dünyanın her yerine özgürce gitmeyi, gezmeyi, yaşamayı kolaylaştırır.
- Geleceğe yönelik atılan finansal kararlarınızı hafifletir. Planlarınızı daha rahat yapmayı sağlayarak ön görünüzü arttırır. Böylece hayatınıza dair güvenli adımlar atmanızı ve hayallerinize ulaşmaya rehberlik eder.
Pasif Gelir İçin Ne Yapılabilir?
Günümüzde birçok insan ‘Pasif gelir için ne yapılır?’ veya ‘Pasif gelir ne olabilir’ gibi sorular sormaktadır. Pasif bir gelir, özgürlüğün ve bağımsız finansal koşullar yaratmanın yolu olsa da her işte olduğu gibi devamlılığın sağlanmasıdır. Aksi halde pasif bir gelir oluşturduğunuzu zannederken, aktif bir gelire dönüşebilir veya varlıklarınızı kaybedebilirsiniz.
Gelir oluşturmak için aktif bir gelire ihtiyacınız vardır, eğer yoksa pasif olarak gelir elde etmekte zorlanırsınız. Finansal kaynakları elde etmek için parasız ticaret yapmak, alternatif olarak görülse de uzun vadede kazanmak önemli olandır. Pasif gelir için yapılması gereken şey, aktif bir gelir elde etmektir.
Aktif bir geliriniz var ise onu pasif olarak çevirebilirsiniz. Buna en iyi örnek; gazetede yazarlık yaptığınız süre boyunca aktif bir geliriniz olduğunda bunu kitap yazarak pasif gelire dönüştürebilirsiniz. Böylelikle zaman ve emek harcamadan devamlı olarak gelir elde etmiş olursunuz.
Birçok kişi pasif gelirin emek ve zaman harcamadan yapılan kazanç yöntemi olduğunu düşünmektedir. Oysa emek harcamadan elde edilen kazanç yöntemi yoktur. Bir miras aldığınızda bile mirasın gerçekleşmesi için işlemler yapmanız ve uğraşmanız gerekir. Kısaca herkes tarafından bilindiği düşünülen gelir modeli için her zaman bir uğraş vardır.
Pasif bir gelir modeli, zaman harcamadan veya aktif bir gelir kaynağı oluşturmadan yapmak zordur. Çünkü pasif gelirin devamlılığı için de yatırım yapmak gerekir. Buna en iyi örnek; bir şirketin sağladığı kar payı altında temettü dağıtmasıdır. Eğer güvendiğiniz firmaya aktif geliriniz sonucunda yatırım yapmazsanız, pasif gelire de ulaşamazsanız.
Pasif Yatırım Nedir?
Pasif yatırım, uzun vadeli gelir modelini oluşturmayı temsil etmektedir. Pasif yatırım için yatırımcılar, portföyünde varlıklarını alış-satış olarak miktarlarını sınırlamaktadır. Bunun en büyük nedeni, satın alınan bir yatırımın uzun vadede tutulmasıdır. Bu da kısa vadede oluşan fiyat hareketine göre satma baskısından kurtarmış olur.
Pasif yatırımcılar genelde bir endeks yaratan, endeks fonu satın alırlar. Bu endeks bileşenleri ise değiştiğinde bunları izleyen fonlar, hisse senedini satarak veya satın alınarak varlıklar otomatik değiştirilmesini sağlar. Bunu yaparak, yüzlerce firmanın küçük hisselerini alarak uzun vadede pasif gelir elde edebilirsiniz.
Yatırım dünyasında başarılı insanlar, ani fiyat hareketlerinden etkilenmeyen, satış baskısına girmeyen uzun vadeli yatırımcılardır. Yüzlerce binlerce şirketin hisselerini satın alarak, uzun vadede iyi bir pasif gelir kaynağı üretebilirsiniz.
100 TL ile Nasıl Para Kazanılır?
100 TL ile para kazanmanın en etkili yolu müzik satmak veya yayınlamaktır. Müzik üreterek, yüzlerce fazla platforma müziklerinizi dağıtabilir, pasif gelir elde edebilirsiniz. Günümüzde müzik akış servisleri olarak en çok Spotify, Apple Music, Youtube Music gibi platformlar kullanılmaktadır. Bu platformlara müziğinizi yükleyerek, anlaşmanın belirlenen sınırlarına göre gelirinizi sağlayabilirsiniz.
Sadece 100 TL’niz varsa ve 2022 yılında ne yapacağınızı bilmiyorsanız, Müzik Dağıtım şirketi ile anlaşabilir, müziklerinizi 100’den fazla platforma gönderebilirsiniz. Müzik Dağıtım, 100’den fazla popüler müzik akış servislerine eserlerinize göndererek pasif gelir modelidir. Ayrıca gönderilen her müzik için %100 telif hakkı kazancına sahip olursunuz.
Müzik Dağıtım fiyatlar menüsünden seçeceğiniz size uygun 100 TL’lik veya diğer paketler ile yıllık olarak istediğiniz parçanızı dağıtabilirsiniz. Paketi seçtiğinizde kayıt olmanız istenir ve ücretsiz olarak sunulan yönetim paneline sahip olursunuz. Yönetim panelinde müzik dağıtımının yanı sıra, istatistikler, tanıtım araçları, analizler, ödeme yöntemleri gibi birçok ayarı kullanabilirsiniz.
Pasif bir gelir modeli oluşturmak iste bu kadar kolay. Sadece web sitesini ziyaret edin ve sizen en uygun paketi seçin, kayıt olun ve müziğinizi yükleyin. 200 TL’lik ödeme barajını aştıktan sonra paranızı çekebilir, istediğiniz yerde kullanabilirsiniz.
Müzik yüklerken, üretmenizin dışında yapmanız gereken herhangi bir aktivite yoktur. Yıllık anlaşmalar ile müziğinizi sınırsız bir şekilde Spotify, Apple Music gibi platformlarda tutabilir, devamlı olacak şekilde kazanç sağlarsınız.
Pasif Gelir Hakkında Yanlış Bilinen Gerçekler
Pasif bir gelir oluşturmak herkesin hayali olsa da insanların konuştuğu ve yanlış bildiği gerçekler bulunmaktadır. Bunlara bakarak, gelecekte oluşacak yatırımlarınıza veya aktif geliri pasif gelire dönüştürmenin inceliklerini öğrenebilirsiniz.
1. Pasif Gelir Kısa Vadelidir
Pasif gelir kısa vadeli değildir aksine uzun süren bir projedir. Yatırım yapmadan uzun iş modeli sağlayamayacağınız gibi pasif bir gelir de oluşturamazsınız. Yatırım yapacağınız bir varlık, finansal kaynağa erişmenizi sağlamıyorsa elbette kısa vadeli yapabilirsiniz. Fakat finansal varlık için ilerlemek istiyorsanız, en az 1 senelik yatırım kararınızı etkileneceğini düşünmelisiniz.
2. Kimseden Ödeme Alamam
Kimseden ödeme alamayacağınızı düşünüyorsanız, muhtemelen pasif gelirde size göre olmayabilir. Fakat ortaya ürün veya hizmet koyarsanız, emeğiniz karşılığında uzun vadeli pasif bir gelir kaynağı oluşturabilirsiniz. Kaliteli ve istek duyulan bir sektöre yöneldiğinizde ne olursa olsun o hizmet tutulduğunda size nakit olarak geri dönecektir.
3. Pasif Gelir Zengin İnsanlara Yöneliktir
Pasif gelir, finansal özgürlüğü elde etmesinden dolayı zengin insanların tercih ettiği doğrudur. Ancak pasif bir gelir başlatmak için zengin olmanıza gerek yoktur. Birçok insan zenginlere yönelik olduğunu düşünerek, pasif gelire başlamıyor ve aktif gelirleri ile devam ediyor. Bu da uzun vadeli olarak sürekli çalışamayacağınız için aktif gelirin sona ermesi demek oluyor.
Pasif bir gelir elde etmek istiyorsanız, zenginlere yönelik olduğu düşüncesini bir kenara bırakmalısınız. Her yatırım ve finansal araçta olduğu gibi denemeden başarı gösteremezsiniz. Bu nedenle ilerlemek için düşünce yapınızı değiştirmeli, doğru insanları bulmalı, finansal kariyerinizi şekillendirmelisiniz.
4. Hiçbir şey yapmadan Kazanırsınız
Pasif bir gelir için söylenen bir yanlış bilgi ise oturduğunuz yerden hiçbir şey yapmadan para kazanma olgusudur. Dünyada hiçbir şey yapmadan para kazanmanız imkansızdır. Pasif bir gelirde başlarda zaman ve emek harcarsınız ama daha sonra hiçbir şey yapmadan para kazanmanız doğrudur. Fakat tamamen hiçbir şey yapmadan pasif gelir oluşturma mantığı yanlıştır.
Pasif Gelir Örnekleri Nelerdir?
Pasif gelir örnekleri, sizlere uzun vadede ve yeteneklerinizi keşfetmenizi sağlayacak gelir modelleridir. Genelde pasif bir gelir oluşturmak için aktif bir gelir elde etme konusunda tartışılır. Elbette pasif bir gelir oluşturmanız için aktif kaynaklara ihtiyacınız vardır. Fakat içlerinden bazıları elde ettiğiniz yetenekler doğrultusunda çok fazla para vermeden uzun vadede para kazandırabilir.
Not: Aktif gelir ve pasif bir gelirin modelini tam anlamanız için ayrıca başlıkların altında aktif ve pasif gelirin örnekleri bulunacaktır.
1. Dijital Fotoğraf Satmak
Fotoğraf çekmede gerçekten iyiyseniz, çektiğiniz fotoğrafları, fotoğraf satma sitelerine koyarak pasif gelir elde edebilirsiniz. Fotoğraf satabilmek için öncelikle kaliteli fotoğraf için bir makineye ihtiyacınız olacaktır. Bunları karşıladığınızda Shutterstock, iStock gibi sitelere koyarak hiçbir şey yapmadan pasif bir gelir akışına sahip olursunuz.
Fotoğraf çekmek uzmanlık gerektirse de bazı durumlarda yüksek çözünürlüklü eklenen görseller kabul edilmektedir. Böylece yüklediğiniz görselleri kişi veya şirketler satın alarak, hizmetlerinde kullanabilir, sizde dolar üzerinden para kazanabilirsiniz.
Not: Normal fiziksel olarak fotoğraf çekmek aktif bir gelir olurken, web sitelere fotoğraf yüklemek devamlı olarak satılan dijital üründen ötürü pasif gelire dönüşmektedir.
2. Dijital olarak Desen, Motif Satmak
Grafik tasarımda yetenekli iseniz, Photoshop gibi çeşitli programları kullanarak Etsy gibi platformlarda oluşturduğunuz desenleri satabilirsiniz. Dijital olarak desen ve motifler, tişört tasarımında, tekstil ürünlerde veya şirketlerin aradığı diğer ihtiyaçlarında kullanılan kısımlardır. Bu nedenle oluşturduğunuz desenleri Etsy gibi dijital ürünleri yükleyebilir, satın aldıklarında pasif gelir elde edebilirsiniz.
Diğer e-ticaret ürünlerin aksine kargo veya siparişle uğraşmanıza gerek yoktur. Sadece platforma desenleri istenen formatta yüklemesi yapılır ve kullanıcı indirdiği an kullanabilir. Ayrıca desenlerde ve motiflerde ekstra bir güncelleme yapmanıza da gerek yoktur.
Not: Grafik tasarım ile logo yapmak, fotoğraf tasarlamak aktif gelir olurken, dijital desen satmak sürekliliği ve güncellenmediği için pasif gelire dönüşmektedir.
3. Müzikler İle Para Kazanmak
Günümüzde müzikten para kazanmak herkes tarafından merak edilmekte ve nasıl çalıştığını bilmek istemektedir. Müzikten pasif gelir elde etmek temelde dijital olarak Spotify, Apple Music, Amazon Music gibi platforma yüklenen eserlerin sürekli olan kazanç elde etmek demektir. Bunu da yapmanız için Spotify gibi platformlar, dağıtım için üçüncü parti sağlayıcılar ile çalışmaktadır.
Müzik satarak aylık $3000 ve daha fazlasını kazanabilirsiniz. Ödemeler genelde müzik akıi servislerinin belirlediği fiyat politikasına göre işler. Ödemelerinizi de çalıştığınız şirket tarafından çekilmektedir.
Sizde müzik yüklemek ve pasif gelir elde etmek istiyorsanız, Müzik Dağıtım şirketini seçebilirsiniz. Müzik Dağıtım, 100’den fazla Apple Music, Spotify gibi müzik akış servislerine müziğini dağıtır ve pasif olarak gelir elde etmenizi sağlar. Ayrıca telif hakkı kazançlarınızdan %100 oranında kazanç elde edersiniz.
Not: Konserlere gitmek, müzisyen olarak organizasyonlarda yer almak aktif gelirdir fakat dijital olarak Spotify, Apple Music gibi platformlarda müzik yayınlamak pasif gelirdir.
4. Podcast Yaparak Pasif Olarak Gelir Elde Etmek
Podcast, seslendirme yaparak, Spotify gibi platformlarda para kazanmanızı ve pasif gelir elde etmenizi saplamaktadır. Bunu yapmanız için iyi bir mikrofona, güçlü ses ve diksiyona, etkili ve ikna edici konuşmaya ihtiyacınız olacaktır. Eğer bu kriterlerinizin sizde olduğunu düşünüyorsanız, Spotfiy podcast erişimi aldığınızda kolayca podcast paylaşabilir, devamlı olarak gelir elde edebilirsiniz.
Müzik Dağıtım firmasını tercih ettiğinizde ise podcast dahil olmak üzere Spotify sanatçı, podcast doğrulama gibi hizmet vermektedir. Podcast kullanırken araçlar ve özelliklere erişmek önemlidir. Bunu sağlamanız için de ayrıca uzman ekipten destek almak için Müzik Dağıtım’ı tercih edin.
Not: Podcast için mikrofon satmak, edit, mix, master yapmak aktif bir gelir iken, Spotify’da podcast yayınlamak (sürekli dinleneceği için) pasif bir gelirdir.
5. Youtube Kanalı Açarak Para Kazanmak
Yetenekleriniz doğrultusunda Youtube üzerinden pasif gelir elde edebilirsiniz. Youtube kanalı açmak, aktif gelir yapısına benzese de uzun vadeli olarak yapılan projeler ile pasif gelire dönüştürebilirsiniz. Bunun için en iyi örnek Youtube Sanatçı kanalı açmaktır.
Youtube sanatçı kanalı ile normal Youtube kanalı açmanızın en büyük farkı, birinde aktif olarak çalışmanız gerekirken diğerinde pasife dönüşebilmesidir. Bunun için bir müzik dağıtım firması ile anlaşmanız ve Youtube Content ID alarak devamlı para kazandıran sanatçı kanalına sahip olmanızdır.
Sanatçı kanallarına direkt olarak müzik videosu yüklenmez, anlaşmalı firmalar aracılığıyla Youtube otomatik olarak ekler. Ayrıca Youtube Sanatçı tiki alarak, güven sağlayabilir, gelirlerinizi orantılı olarak arttırabilirsiniz. Müziklerinizde kullanılan Youtube Content ID ile de başkası izinsiz veya izinli paylaştığında izlenme başına pasif gelir elde etmiş olursunuz.
Not: Youtube için standart kanal oluşturmak, yetenek ve zamandan ötürü sürekli çaba harcamanızı gerektiren aktif gelir yapısına sahip olurken, Youtube sanatçı kanalı ise anlaşmalı olduğunuz müzik dağıtım şirketinden dolayısıyla pasif gelire dönüşür.
6. Kripto Para Yatırımı ile Pasif Olarak Gelir Elde Etmek
Kripto paralar temel olarak blockchain ağında saklanan fiziksel ödeme aracına karşı sunulan yeni finansal para birimidir. Birçok videoda kriptoya para yatırıp, geleceğin milyonerlerini görmüş olabilirsiniz. Bunların her biri en az 5 senelik planlar yaparak uzun vadeli yatırım yapan, pasif gelir elde eden kişilerden oluşmaktadır.
Kripto para yatırımı ile uzun vadeli olarak finansal kararlarınızı alabilir, yatırımınızı o yönde yapabilirsiniz. Kripto paralarda zamanla gelişerek farklı şekillerde para kazanmanızı sağlayan araçlar eliştirilmştir. Güvendiğiniz bir proje olduğunda Airdrop’a katılabilir, paranızı faize koyabilir veya pool’lara yatırım yapabilirsiniz. Fakat kripto para piyasaları yüksek risk barındıran yatırım türlerinden birisidir, o yüzden kısa veya uzun vadeli dikkatli düşünülmelidir.
Not: Kısa vadeli al-sat yapmak aktif gelir olurken, uzun vadeli, faiz, pool gibi işlemler pasif gelire dönüşmektedir.
7. Uygulama Yazmak
Uygulama yazmak, yazılım bilginiz olduğunuzda, bitirdiğiniz programı kullanıcılara sunmayı amaçlamaktır. Kullanıcıya sunulan bilinen mobil mağalar; Google Play Store ve App Store olmaktadır. Burada oluşturduğunuz uygulamaları sergileyebilir, ücretli olarak veya ücretsiz (reklamlı) olarak pasif gelir elde edebilirsiniz.
Uygulama yazmak temel veya ortalama bir yazılım bilgisine ihtiyaç duyar. Eğer böyle bir yeteneğiniz var ise uygulama satarak aktif gelirinizi pasif bir gelire dönüştürebilirsiniz.
Not: Mobil geliştiricisi olarak bir firma için çalışmak aktif gelir olurken, platforma yüklenen uygulamalar pasif gelire dönüşmektedir.
8. Dijital Kitap Yazarak Pasif Gelir Elde Etmek
Kelimeler ile ilgili yeteneğin varsa veya bir kenara bir şeyler not etmeyi seviyorsanız, sizde kitap yazarak para kazanabilirsiniz. Dijital kitap yazmak, fiziksel olarak satmak gibi esktra masraf gerektirmediğinden ötürü, para kazanmak daha basit olmaktadır. Elbette dijital kitap yazarken de ilk başlarda vereceğiniz emek önemlidir, ancak uzun vadede okuyucu kitleniz ile pasif gelir kaynağınız olur.
Dijital kitap yazmak için belirli bilgi birikiminize ve yeteneğine ihtiyacınız olacaktır. Eğer bu kriterlere sahipseniz, Google Play Store, Amazon gibi sitelerde kitaplarınızı dijital olarak satabilirsiniz.
Not: Yayınevinde çalışmak, editörlük, gazete yazarlığı aktif bir gelir olurken, dijital veya fiziksel olarak kitap satmak pasif bir gelire dönüşmektedir.
9. Dijital Kurs Satarak Para Kazanmak
Herhangi bir konu hakkında bilginiz varsa ve bunu öğretmek yolu ile para kazanmak istiyorsanız, dijital kurs satarak, online olarak pasif gelir elde edebilirsiniz. Dijital kurs olarak satabileceğiniz Udemy gibi platformlar bulunur ve burada kaydettiğiniz eğitimleri, online olarak satarak, para kazanabilirsiniz. Videoları isterseniz güncelleyebilir, isterseniz de öylece bırakabilirsiniz.
Dijital kurs satmak için öğretmen veya akademisyen olmanıza gerek yoktur. Temel bir bilgisayar becerisi ve programları kullanarak, aktif olarak eğitiminizi anlatarak, video halinde ekleyebilirsiniz. Udemy haricinde olarak ise kendi web sitesini kullanabilir, oradan ziyaretçi çekerek kursunuzu satabilirsiniz.
Not: Devlette öğretmen olmak, akademisyen, dershanede çalışmak, özel ders vermek aktif gelir olurken, dijital kurs satmak, pasif gelir olmaktadır.
10. Emekli Olmak
Pasif gelir oluşturmak için yatırım yapmak, dijital hizmet satmak veya müzik gibi konular ilginizi çekmiyorsa en iyi yol emekli olmaktır. Yıllarca çalışılan aktif geliriniz sonucunda emekli olarak her ay düzenli olarak hiçbir şey yapmadan pasif gelir elde edebilirsiniz. Ancak emekli olmak için yıllarca aktif çalışmalı ve düzenli olarak ödemelerinizi yapmanız gerekmektedir.
Not: Bir işte çalışmak aktif bir gelir olurken, emekli olduğunda gelen paranın sürekliliği sebebiyle pasif gelire dönüşmektedir.