Müzik Nasıl Lisanslanır?
Müzik Nasıl Lisanslanır? Çeşitli formlarda olan müzik lisansı ile çalışmalarınıza nasıl yasal hak alacağınızı ve hangi yerlerde uygun bir şekilde kullanacağınızı öğrenin. Müzik oluşturduktan sonra kendi haklarınızı alabilmek, şikayet etmek veya telif hakkından gelir elde etmek için müzik lisansı almak zorunludur. Çeşitli yapıda şirketler ve kuruluşlar, müzik lisansı alarak, çalışmalarını yasal çerçevede yapar. Böylelikle hem […]
Müzik Nasıl Lisanslanır?
Çeşitli formlarda olan müzik lisansı ile çalışmalarınıza nasıl yasal hak alacağınızı ve hangi yerlerde uygun bir şekilde kullanacağınızı öğrenin.
Müzik oluşturduktan sonra kendi haklarınızı alabilmek, şikayet etmek veya telif hakkından gelir elde etmek için müzik lisansı almak zorunludur. Çeşitli yapıda şirketler ve kuruluşlar, müzik lisansı alarak, çalışmalarını yasal çerçevede yapar. Böylelikle hem üretici hem de şirketleri korumuş olur.
Muyap’a göre çeşitli şirket veya işletme türüne sahip yerlerin müzik lisansı alması zorunludur. Bunlardan bazıları aşağıdaki gibidir:
- Otel, lokanta, mağaza gibi umuma açık işletmeler: Girişi ücretli veya ücretsiz olan umuma açık işletmelerin üyesi olduğu meslek birliklerinden izin alması gerekir. Ayrıca uygun sözleşmeler sağlandığında, yazılı mali hak ödemesi hükmüne göre yapılır. Kamuya açık alanlarda, alışveriş merkezi gibi yerlerde müzikler izinsiz çalındığında hak sahibinin şikayet etme hakkı doğar.
- Internet, Kablolu TV, mobil şebekeler veya benzeri servisler: Kablolu TV, mobil ağlar, internet gibi araçlar kullanarak her türlü sistem olarak bilinmektedir. Teknoloji gelişmesiyle, müzik lisansı farklı varyasyonlara ayrılmıştır; ücretli ve ücretsiz dağıtım. Müzik dağıtımı yaparak izin alınması veya müzik lisansı alınması zorunludur. Aksi halde ilgili veri tabanlarından bulunan şarkının izinsiz dağıtımı sonucu hak sahibinin şikayeti söz konusudur.
- Radyo, Televizyon ve benzeri yayın kuruluşları: Ses kaydı, müzik parçası, podcast, görüntü gibi kaynakların kamuya iletilirken izinsiz kullanımı yasaklanmıştır. Müzikler, radyo, televizyon veya kamuya iletilen herhangi bir araç izinsiz yayın yapmaması ve müzik lisansı alması zorunludur. Bu nedenle, radyo, televizyon, kablolu veya kablosuz TV, dijital yayınlar, fonogram yapımcısından müzik lisansı alarak, herhangi bir sorun yaşamadan kullanmalıdır.
Müzik lisansı için tam olarak ne anlama geldiğiniz ve hangi türleri kapsadığını bilmek önemlidir. Böylelikle bir film, klip, müzik dağıtımı veya herhangi bir koşulda izin alınması gerektiğinde hangisinin ne olduğunu bilmelisiniz. Aşağıda sizin için bu kavramların her birini açıkladık ve böylece tam olarak bir müziğin hangi lisanslama koşullarından geçtiğini öğrenebileceksiniz.
Müzik Lisansı Nedir?
Müzik lisansı, sanatçının haklarını korumak adına yapılan yasal bir anlaşmadır. Müzik lisansı alındığında işletmelerde, internette, filmlerde, oyunlarda ve çeşitli sektörlerde kullanılmaktadır. Böylelikle sanatçılar telif hakkı ödemesi anlaşmalara uygun olarak sağlanarak, şirketlerde izinli kullanım hakkında sahip olur.
Müzik lisansı kendi içerisinde farklı türlerde ayrılmaktadır. Bunlar müzik ve görsel-işitsel olarak farklı varyasyonlara ayrılmaktadır. Reklamlar, videolar, televizyon, radyo gibi yayınlarda çalındığında çeşitli lisans koşullarını sağlaması zorunludur. Bunların her biri üretici ve şirketi koruyan yasalar çerçevesinde oluşturulmuş anlaşmalardır.
Bir lisans, mevcut bir parçayı, video içerisinde kullanma hakkını verir ancak şarkının yeni sürümde kaydedilmesine izin vermemektedir. Mekanik lisans gibi izin türünde ise şarkının kendi versiyonunu kaydetmesine olanak tanıyarak işlerinizi kolaylaştırmaktadır. Herhangi bir şarkının notaları çoğaltmak istediğinizde ise baskı lisansı gibi ayrı müzik lisansına ihtiyacınız olacaktır.
Bu nedenle müzik lisansı kendi içerisinde, çalışmalara bağlı olarak farklı varyasyonlara ayrılır. Tiyatro performansı olsun, bir radyoda çalmak olsun ya da müziğin dağıtımı gibi dijital yayınlarda da farklı yollar izlenir. Bir lisansın hangi koşullarda neleri kapsadığını bilmiyorsanız, müzik lisans türleri hakkında daha fazla bilgiye erişmek için aşağıdaki başlığı inceleyin.
Müzik lisansı Türleri Nelerdir?
Müzik lisansı sanatçıyı, üreticiyi, telif haklarını ve anlaşmaları doğrudan etkileyen yasal bir sözleşmedir. Kendi içerisinde lisanlar, farklı varyasyonlara ayrılarak, sanatçı ve işletmeleri doğrudan korumaktır. Böylelikle herhangi bir telif hakkında takılmadan işinizi sürdürebilir, anlaşmalar doğrultusunda ödemelerinizi alabilirsiniz.
Genelde müzikler, görsel-işitsel ve ses parçası olarak ikiye ayrılmaktadır. Bunlar yasalar çerçevesinde müzik hakkı sahiplerinden telif hakkı ödeme ücreti adı altında anlaşmalar sağlanır. Reklam, Youtube videoları, oyunlar, filmler veya çeşitli yayın organlarınca kullanılır, telif hakkı sahibine ödeme yapılır.
Müzik lisansı da çeşitli türlere ayrılarak gerek sanatçının gerekse işletmelerin müziklerin nasıl kullanacağına dair ön bilgi vermiş olur. Müzik lisans türleri içerisinde senkronizasyon, ana lisans, mekanik lisans, baskı lisansı, tiyatro lisansı, telifsiz lisans gibi çeşitli varyasyonlara ayrılır. Bunların her birini bilerek, nasıl çalıştığını öğrenebilir, izin almanız hakkında nasıl yapacağınıza dair bilgiye sahip olursunuz.
1. Senkronizasyon Lisansı Nedir?
Senkronizasyon lisansı, görsel-işitsel projenin bir müzik parçası ile birlikte kullanımını sağlayan lisans türüdür. Herhangi bir ses kaydı veya müziğin hareketli görüntüler elde etmesi için görsel-işitsel çalışmanın kontrol edildiği sürece dağıtılabilmektedir. Bu lisans türü genelde Youtube, film, video reklamlar, TV şovları, oyunlar gibi akış platformlarında ticari kullanım hakları söz konusu olduğunda kullanılabilmektedir.
Senkroziasyon lisansını almak veya kullanmak istediğinizde bir müzik yayıncısı veya müzik yayıncılık şirketi anlaşmanız gerekir. Lisans alınımından sonra görsel-işitsel bir projenin devamlılığı üreticiye aittir. Bu nedenle lisans alımlarında mutlaka bir uzmana danışmanız veya Müzik Dağıtım firması ile bu konu hakkında bilgi alabilirsiniz.
2. Ana Lisans Nedir?
Ana lisans, genel yapısı ile senkronizasyon lisansına benzer ancak farkları bulunmaktadır. Senkronizasyon veya ana lisans temelde bir projede müzik kullanılmasını amaçlasa da müzik parçasının orijinal hakkını müşteriye aktarır. Bu aktarım sonucunda elde edilen lisans türü ana lisanstır.
Bir müşteri parçanın orijinal halinin kaydını yapmak istediğinde senkronizasyon lisansı, o şarkının kompozisyonunu kullanma hakkını verir. Senkronizasyon lisansı yayıncı ve besteciler tarafından tutulurken, ana lisans ise plak şirketleri tarafından tutulmaktadır. Kısaca bir projeniz olduğu tüm hakları kullanarak, reklam, Youtube, oyun, film veya benzeri şekillerde kullanmak için iki lisans türüne ihtiyacınız olacaktır.
3. Baskı Lisansı Nedir?
Baskı lisansı, bir müşterinin belirli ihtiyaçları doğrultusunda veya herhangi bir proje için verilen, ses kaydı veya müzik parçasının puan kopyalarının yazdırması izin veren lisans türüdür. Genelde bu lisans türüne sahip olan bir kişi veya işletme, müziğin telif hakkı ile korunan kompozisyonunun düzenlemeye hak tanır. Ayrıca şarkı içerisinde geçen müzik notaları, şarkı sözlerinin yeniden düzenlemesi, yazdırma, görüntüleme gibi işlemleri yapmaya olanak tanır.
Baskı lisansı anlaşmanın şartlarına göre sanatçı veya müşteri ile hakları korur ve uygulanmasını sağlar. Bir müziğin telif hakkı sabine yönelik, CD kapağına isim, söz veya bir yazı yazdırmak istendiğinde baskı lisansına sahip olmak gerekir. Ayrıca dijital video görüntüleme servislerinden biri olan Youtube’da bir videonun altına altyazı eklenmek istendiğinde şarkı sözleri görüntülemek dahil baskı lisansına ihtiyacınız olacaktır.
Bu müzik lisansına sahip olduğunuzda kısaca, hem fiziksel hem de dijital olarak hakların satın alınır veya korunacaktır. Genel itibari ile sözler, altyazılar veya fiziksel basımdan önce alınması gereken müzik lisans türlerinden birisidir.
4. Tiyatro Lisansı Nedir?
Tiyatro lisansı, sanatçı, müzik üreticisi veya herhangi bir meslek grubunca üretilen herhangi bir parçanın yalnızca tiyatroda kullanılması adına sahip olunması gereken müzik lisans türüdür. Bu müzik lisansı, diğer türlere nazaran karmaşık süreç içerebilir. Çünkü tiyatro şirketlerinin her biri aynı olmamakla birlikte genelde 1 ay öncesinde istekte bulunması veya yedek planda oluşturulması istenir.
Tiyatro lisansı genel itibari ile tiyatro şirketleri tarafından sunulan herhangi bir şarkıcının sahneye çıkması ve şarkısını söylemesi adına verilen lisans türüdür. Bu lisansı almak bir önceki paragrafta olduğu karmaşıktır. İstekte bulunulması ardından bazı durumlarda isteğin veya talebin reddedilmesi olası olmaktadır. Bu lisansa bir şekilde aldıysanız, şirketler sizlere telif ödemesi için; performans sayısı, bilet fiyatı gibi istatistiklere bağlı olarak ödeme yapacaklardır.
5. Telifsiz Lisans Nedir?
Telifsiz lisans, herhangi bir telif hakkı içermeyen veya bir şarkıcının eserlerin herhangi biri kamuya ait olduğunda kullanımının ücret içermemesi halidir. Bu tarz telifsiz lisansa sahip, eserler kullanılabilir veya herhangi bir lisans almadan kullanılabilmektedir. Ancak bu tarz lisansa sahip eserleri bulmak veya parçalarını başka şirketlere devredilmesinde tekrar kullanmak sakıncalı olabilmektir.
Telifsiz lisansa ait müzikleri bulmak ve ardından kullanmak için çeşitli siteleri bulabilir, direkt olarak müzisyen tarafından üretilen parçaları satın alabilirsiniz. Telif lisansa sahip sitelerde ise genelde herhangi bir telif hakkı alınmamış ve o şarkının yalnızca platforma kullanılması, satılması adına sunulan eserlerdir. Bu eserler, telifsiz lisans ile geçtiği için satın alınan müzik parçaları çeşitli sektörlerin projelerinde kullanılmaktadır.
Kısaca telifsiz lisans, bir müziğin herhangi bir telif hakkı almadan direkt olarak platformlarda satışa koyulması veya yayınlanmasıdır.
6. Mekanik Lisans Nedir?
Mekanik lisans, belirli kitleye dağıtımı, çoğaltılması gibi işlemleri yapmanıza olanak tanıyan lisans türüdür. Genelde bu kitle medyada bulunur ve özel kullanım için dağıtılması, çoğaltılması gibi hakları kullanmanıza izin verir. Bir mekan için şirkete yeniden üretilebilecek, ayarlama, kaydetme haklarını tanıyan müzik lisansı türü mekanik lisanstır.
Müzik parçası veya ses kaydının müşteriye sunulduğunda o şarkının kopyasına almasına olanak tanıyan mekanik lisanstır. Bir parçayı kendi sürümünde kaydetmek veya hem dijital hem de fiziksel olarak kullanılacak eserin videosunu dışa aktarmak istediğinizde bu lisansa sahip olmanız gerekir. Mekanik lisans ayrıntılı lisans türlerinin arasına girer ve daha fazla bilgi için Müzik Dağıtım ile iletişime geçiniz.
YouTube İçin Müzik Nasıl Lisanslanır?
Youtube, üçüncü taraf müzikler için video içeriğine lisans hakkı vermemektedir. Ancak telif hakkı ile korunan bir müzik seçilmek istendiğinde videoları korumak için içerik sahibinin lisans alması gerekmektedir. Youtube’da bir içerik için lisans alındığında haklar sanatçıyı ve yayıncıyı koruyarak, anlaşmanın doğrultusunda ödeme alınabilmektedir.
Öncelikle Youtube’un müzik haklarının yönetimini derinlemesine analiz etmek gerekir. Bu analizlerin sonucunda bir kişinin veya şirketin sahiplik hakkı bulunmasında hangi adımları takip edileceği öğrenilebilmektedir.
Youtube Lisans Sözleşmesi Nedir?
Bundan yıllar önce müzisyenler, sanatçılar, şarkılarını yayınlamak için kasetleri kullanıyorlardır. Ancak günümüzde şarkılarını paylaşmak için dijital platformlar tercih edilerek, beğeni veya yorumlar ile şarkılar analiz edilmektedir. Dijital ortamlarda müziğin yaygınlaşmasından ötürü plak şirketleri ve hak sahipleri, Youtube lisans sözleşmesi yapmaktadır. Youtube lisans sözleşmesi yayın kaydı tutma, video gelirleri ödeme gibi birçok özelliği barındırarak hak sahiplerini korumaktadır.
Youtube lisans sözleşmesi ile plak şirketleri ve hak sahipleri, remix, konser kaydı gibi içerikleri yükleyerek insanların yorumlarını takip etmektedir. Youtube için müzik lisansına sahip olduğunuzda takipçilerden elde edilen gelir ve satışları arttırmak gibi birçok özellik incelenir. Böylelikle hayranların sanatçılara sevgisini göstermenin yolu bulunmuş olur.
Youtube Müzik Lisansı İçin Sahiplik İddiası Nasıl Yapılır?
Youtube müzik lisansının mümkün kılan Content ID’dir. Content ID, hak yönetiminin otomatik hale gelmesinin sonucudur. Youtube’a yüklenen her müzik, veri tabanından analiz edilir ve hak talebi bulunursa, Youtube Content ID’si bulunan kişinin ne yapacağına dair bildiride bulunur. Sizde müziklerinizi korumak için Youtube Content ID’ye sahip olmak istiyorsanız, paketlerden birini seçtiğinizde ücretsiz olarak Müzik Dağıtım ile alırsınız.
Youtube müzik lisansı sizlere her yüklenen video’da izinsiz kullanım verilerin tespitini yapılmasına olanak tanır. Eşleşme tespit edildiğinde hak sahibine bildirim gönderir, videoyu kaldırma, sesini kısma, görüntüyü engelleme gibi birçok ayarı yapabilirsiniz. Ancak bu manuel olarak yapıldığında ve algoritma tarafından tespit edilemeyen videolar için işlenen süreçtir.
Genelde Youtube algoritması %99,5 gibi yüksek doğrulukta videoları tespit eder ve otomatik işleme tabi tutulur. Müziklerden gelen gelirlerin tam olarak ne kadar olduğu ile ilgili olarak; Youtube’a yüklenen videoların %50’si müzik gelirlerinden gelmektedir. Kısaca Youtube Content ID’ye sahip olduğunuzda müziğinizin kullanımına bağlı olarak, gelirleriniz eşit olacaktır.
Youtube’da Müzik Lisansı Yönetimi Nasıl Yapılır?
Youtube’da yayınlanan her şarkı için farklı haklar tanınır ve bu hakların yönetilmesi için çeşitli kurallar vardır. Genelde her hak farklı taraf tarafından yönetilmektedir. Bu aynı zamanda Youtube ödemelerinin hak sahibine doğrudan dağıtılmasına olanak tanır.
Youtube’da var olan bir parça hak sahibine bütçe üzerinden pay verilerek dağıtılmakta olup, bu pay üzerinden ödeme yapılır. Müzik lisansınız var ise Youtube, şeffaf politikası ile hem üretici hem şirketleri korur. Youtube müzik lisansı yönetimi çeşitli haklara ayrılarak kontrol edilmektedir.
Herkese açık oynatma hakkı
Yayınlanan ve kaydedilen tüm müzikler ana kayıtlar olarak nitelendirir ve temelde her müziğin bestesi bulunmaktadır. Müzikal çalışma için beste, ana kayıtlar farklı olduğundan dolayı Youtube için söz konusu haklar iki kategoride bulunmaktadır. Herkese açık oynatma hakkı lisansı, performans hakları tarafından kontrol edilmektedir.
Kısa ismi ile PRO’lar, genelde fiziksel meskenler için (bar, restoran, otel vb.); müziklere ödeme yapmaktadır. Ancak Youtube için çalışan bu şirketler bir müzik çalındığında, bestenin herkese açık oynatılması adına telif ücretlerine şarkı yazarları dahil sanatçılara doğrudan dağıtmaktadır. PRO ismi adını alan kuruluşlar, genelde meslek birlikleri tarafından nitelendirilen tüzel kişilerdir.
Ana Kullanım Hakkı
Ana kullanım hakkı, bir plak şirketi tarafından kayıt edilen şarkının kullanım hakları olarak nitelendirmektedir. Bu şekilde kayıt edilen bir parça, videoda yayınlandığında katalogdan var olan sahipliğe plak şirketi tarafından telif hakkı ödenmektedir. Kayıt sahipliğine ödenen bu miktarda son olarak sanatçı ile paylaşılmaktadır.
Çoğu plak şirketi, ses kayıt, müzik, şarkının yönetiminin her birini gerçekleştirmektedir. Fakat bu, bölgeden bölgeye değişmekle birlikte içerik için tam haklara sahip olmayabilir. Bu gibi durumlarda bir içerikte geçen şarkı yayınlamadan önce dağıtımcı veya toplayıcı şirketle çalışmak en doğrusudur.
Not: Plak şirketleri, içerik yönetimi için gerekli haklara sahip olmadığı bazı durumlarda ayrıca distribütörle doğrudan çalışabilmektedir.
Diğer Haklar
Youtube için diğer haklar genelde bir müzikte geçen bestenin, yayıncılar tarafından kontrol etme süreçlerini içerir. Plak şirketleri gerekli kaynaklara erişemediği veya sahip olmadığı durumlarda yönetilmesi için tüzel kişiler ile çalışmaktadır. Tüzel kişi olarak nitelendirilen grup ise genellikle dağıtıcı veya toplayıcı şirketlerden oluşmaktadır.
Not: Ancak diğer ülkelerin müzik lisansı kullanımına yönelik hakların satın alınması ve telif ücreti dağıtımı gibi işlevlerin yerine getirilmesi meslek birlikte tarafından sağlanabilmektedir.
Adım Adım Youtube Müzik Lisansı Nasıl Alınır?
Youtube için müzik lisansı bilgisine eriştikten ve nasıl kullanacağınızı öğrendikten sonra aşağıdaki adımları uygulayarak alabilirsiniz:
- İnternet üzerinden web sitelerini araştırın: Bazı kuruluş veya web siteleri, müzik lisansı web sitelerini derleyen listeler hazırlamaktadır, bunları kontrol edin.
- Uygun programı seçin: İhtiyacınıza uygun olan web sitesi bulduğunuzda, hesap oluşturun (bazı sitelerde hesap oluşturmaya gerek yoktur ancak lisans ücretleri fazladır).
- Müzik veri tabanları: YouLicense gibi veri tabanlarına sahip web siteleri, müziğin kullanıma ilişkin sanatçı ile anlaşma yapmaya olanak tanır (ödeme sırasında sorulan sorularak yönelik, fiyat anlaşması sağlanır).
- Ücretsiz müzik indirme: Magnatune gibi web sitleri, müzik indirmeyi olan tanımak için video kredisi şartı koyulur ve Youtube için ödeme yapan kullanıcılar kullanabilir.
Film Yapımcıları İçin Müzik Lisanslama Nasıl Yapılır?
Müzikler bir film için izleyiciye iyi hisler vererek sahnenin muhteşem olmasını sağlar. İzleyici böylelikle filmle ilgili güçlü bir bağ kurabilir ve iyi bir deneyime sahip olur. Bu nedenle film yapımcıları, söz konusu müzik eseri için müzik lisansı almak zorundadır. Film yapımcıların müzik lisansı alması için kayda değer ve bütçeye uygun müzikler seçmesi için hukuka uygun elde etmesi ve bunun nasıl yapacağını bilmesi önemlidir.
Bu listemizde müzik lisansının, filmler için nasıl alındığını ve hangi aşamalara dair ilerlemeniz gerektiğini öğreneceksiniz.
Filminiz için müzik bulmak istediğinizde genelde aşağıdaki gibi yollar izlenmektedir:
- Mevcut müziği kullanmak
- Stok sitelerden müzik satın almak
- Bağımsız besteci ile anlaşmak
Mevcut Müziği Kullanmak
Mevcut bir müziği kullanmak istediğinizde bir kimseye ait müzik için telif hakkı sahibinden izin almanız gereklidir. Bu müzik lisansı, hukuka uygun olup, yazılı izin gerektiren muvafakatname olarak bilinir. Söz konusu eserin, telif hakkı sahibinden alınan izne göre, lisansın geniş şekilde tanımlanması ve sınırlı alanda kullanılması sağlamaktadır.
Müzik lisansı almak istendiğinizde bu süreç biraz karmaşık olabilmektedir. Bunun nedeni genellikle her lisans hakkı için; söz, ses kaydı, yorum, beste için ayrı izin alınması gerekmektedir. Ancak çoğu zaman dört farklı lisansı bir yerde almanız kolaylaşmaktadır. Müzik lisansı için çoğu sistem, uluslararası standart olarak (sync license: söz ve beste, master use license: yorum) tanımlanmaktadır.
Mevcut bir müzik için aşağıdaki aşamaları gerçekleştirerek, müzik lisansına sahip olabilirsiniz:
- Telif hakkı sahiplerini bulmak: Müzik lisansı için söz ve beste telif hakları genelde yayımcı şirket, bestecide veya dağıtımcı şirkette bulunabilmektedir. Ses kayıt hakları da çoğunlukla plak şirketleri veya Record Label’lara ait olmaktadır. Ancak bazı durumlarda bir eserin hakları aynı şirketin veya besteciye ait olabilir, bunların her birinin tespiti sağlanmalıdır.
- Anlaşma için görüşme sağlanması: Müzik eserinin kime ait olduğunu belirledikten ve gerçekten ihtiyacınız olduğuna karar verdikten sonra görüşme sağlamanız gereklidir. Bunun için mutlaka eserin fon, müzik eserinin tamamını veya karakterlerin seslendirmesi gibi durumlarda kullanıp, kullanılmamasını önceden belirlemeniz ve bu doğrultuda görüşme yapmanız gerekmektedir. Eğer uygunsa müzik lisansı için en uygun anlaşmayı yapabilirsiniz.
- Lisans metni hazırlanması: Müzik lisansı için görüşme veya müzakere yapmadan önce anlaşma detayları yazılı olarak belirtilmesi gerekmektedir. Lisans metni hazırlamak için bir hukuk desteği almanız son derece önemli olmaktadır. Müzik lisansı için danışman arıyorsanız, ilgili sorularınızı Müzik Dağıtım şirketine sorabilir ve bilgi alabilirsiniz.
Stok Sitelerden Müzik Satın Almak
Müzik lisansı konusundan filmleriniz için verimli sonuç almak istediğinizde, Audio Jungle, Audio Network gibi servisleri kullanabilirsiniz. Bu servisleri kullanarak, film müzikleriniz buna benzer stok siteleriniz için müzik satın alınabilir. Ancak alınan bir müziğin hangi kuralları, esere ait lisansların neleri kapsadığını gibi bilgileri öğrenmeniz ve ayrıca bunların sunulması gerekebilir.
Bağımsız Besteci İle Anlaşmak
Filmlerde müzik lisansı sahip olmak, görece maliyetli olacağından dolayı, mevcut müziği kullanmak ikinci alternatif olabilir. Stok sitelerinde müziğin filmde kullanılması veya hakların ne olduğunu tam olarak bilmemek, sizin için sakıncalı olabilir. Bunların yerine en iyi alternatif bir bağımsız besteci anlaşmanız ve bunun doğrultusunda müziğin filmde kullanılmasıdır.
Filmde daha önceden yayınlanmamış, kullanılmamış bir müziğin olması izleyicilerin bağ kurmasını güçlü kılabilir. Bu nedenle sayısız defa çalınan bir müziği kullanmak yerine besteciyle uygun fiyata anlaşmanız sizin için en doğru karar olabilir.
Lisanslı Müzik Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Müzik lisansı, telif hakkı sahibinin üçüncü taraflarla anlaşmasına bağlı olarak koruyan lisans türüdür. Lisanslı müziğe sahip olduğunuzda ise bu hak, umuma açık işletmelerde müziğin kullanımını sağlar. Kısaca lisanslı müzik satın alınması zorunlu olup, yasal çerçevelerde işlerin yürütülmesi için gerekli olmaktadır.
Lisanslı müzik hakkında bilmeniz gerekenler aşağıdaki gibidir:
- İşletmeniz umuma açık işletme; lokanta, bar, otel vb. ise müziğin çalınması için müzik lisansı almak zorunludur.
- Müzik lisansı faaliyetleri, genel olarak Müyap gibi meslek birlikleri tarından kontrol edilir ve yürütülmektedir.
- Müzik lisansı alındığında işletmeler olarak yasal olarak müzik çalmaktadır.
- Müzik eserleri ve parçaları çoğunlukla edisyon şirketleri veya meslek birliklerine kayıtlı olmaktadır.
- Müzik eseri her dinletildiğinde veya çeşitli yayınlarda kullanıldığında telif ödemesi yapılması gerekir, aksi halde cezai işlem uygulanmaktadır.
- Bir eser, eğer telif hakkı ödenmezse ve bir şarkıda kullanılırsa veya çalınırsa, para cezası veya hapis cezasına çarptırılma ihtimali yüksektir.
- Umuma açık meskenlerde müzik çalınması için müzik lisansı adına meslek birlikleri ile anlaşma yapılması gereklidir.
- Telifsiz müziklerde ise genelde tek seferde ödeme yapılabilen veya herhangi bir izin gerektirmeyen, müzik telif türüdür. Bununla ilgili iletişime geçmek istediğinizde bir an önce Müzik Dağıtım firması iletişime geçiniz.