Müzik Lisansı Nasıl Alınır?
Müzik Lisansı Nasıl Alınır? Müzik lisansı ile telif hakkı ücretleri, satın alma hakkında bilgileri, meslek birliklerince lisans kullanım hakları hakkında her şeyi öğrenin. Müzik, dünya üzerinde birçok sanatçı, müzisyen veya meslek gruplarınca üretilen ses kayıtlarıdır. Bu kayıtlar, sanatçı ve onu kullanacak kişi veya şirketlerin kullanımı için koruma altına alınır. Bu koruma altına alınan eser, iki […]
Müzik Lisansı Nasıl Alınır?
Müzik lisansı ile telif hakkı ücretleri, satın alma hakkında bilgileri, meslek birliklerince lisans kullanım hakları hakkında her şeyi öğrenin.
Müzik, dünya üzerinde birçok sanatçı, müzisyen veya meslek gruplarınca üretilen ses kayıtlarıdır. Bu kayıtlar, sanatçı ve onu kullanacak kişi veya şirketlerin kullanımı için koruma altına alınır. Bu koruma altına alınan eser, iki taraflı sözleşme esas alınarak oluşturulur. Bu sözleşmenin türünü de müzik lisansı denmektedir.
Müzik lisansına sahip olan bir eser için telif hakkı ücreti ödeme, hak talebinde bulunma veya belirli kısmı kullanma gibi özellikler kullanılabilmektedir. Bu özelliklerin her biri müzik için beste, söz yazarı, şarkıcı veya üreticinin tüm haklarını korumaktır. Bu sistemlerin tam olarak nasıl işlediğini öğrenmek için devam edin listemize göz atın.
Müzik Lisansı Nedir?
Müzik lisansı, telif hakkı ile korunan bir eserin tanımı için kullanılmaktadır. Bir müziği film, video, reklam, remix gibi ya da herhangi bir projede kullanmak ve hakların tümüne sahip olmak için müzik lisansı almanız gerekir. Lisanslı müziğe sahip olduğunuzda teklif hakları dahilinde eserinizin kullanımı durumunda çeşitli şirketler ile anlaşma yaparak gelir elde edebilirsiniz.
Müzik lisansı temelde müzikte var olan telif hakkını ait insanları korumaktadır. Müziğiniz çeşitli platformlarda izinsiz kullanıldığında şikayet etme veya dava etme hakkınız olacağı anlamına gelmektedir. Ancak genelde lisanslı müziğe sahip olmak, size ödeme yapmaları için telif hakkında faydalanmaktır. Kısaca bir platforma müzik yüklediğinizde anlaşmanın şartlarına göre sahip olunan telif hakkı oranı ile telif ücreti ödenir.
Müzik lisansına sahip olan bir kişi veya şirket, video, film, reklam, tiyatro veya çeşitli organizasyonlar için de kullanım hakkında sahip olur. Böylelikle müzikten ekstra yollardan telif ücreti almak kolaylaşmaktadır. Örnek olarak Tiyatroda sahnede söylenen şarkı için veya reklamda kullanılacak müzik için ayrı ödemeler yapılmaktadır.
Müzik lisansı almak istediğinizde bazı meslek birlikleri veya şirketler üzerinden lisans satın alabilirsiniz. Bunu almak için aşağıdaki yolları deneyebilir veya Müzik Dağıtım şirketi ile iletişime geçebilirsiniz.
MESAM Müzik Lisansı Kullanımı Nasıldır?
MESAM müzik lisansı aldığınızda işletme veya şirketinizde her şarkı için yasal hakka sahip olursunuz. Bu canlı veya mekanik müzik yayını yapabileceğiniz anlamına gelmektedir. Böylelikle herhangi bir cezai işleme tabi tutulmadan güvenle işletmenizi yönetebilirsiniz.
MESAM mekanik müzik lisansı, size aşağıdaki gibi özellikler sağlar:
- Radyo ve televizyon gibi yayın araçları kullanım hakkı
- Uydu ve kablo içeren telli veya telsiz araçları kullanım hakkı
- Dijital iletim yapan kanallar için kullanım hakkı
- Ses, görüntü, işaret iletimi yapan araçları içeren yayınlar için kullanım hakkı
- Umuma açık işletmelerde müzik kullanım hakkı
- İşletme içerisinde mp3, DVD, CD, televizyon veya radyo dinlenme araçları için kullanım hakkı
Bir sanatçı eseri olduğunda mekanik müzik lisansı olduğunda yukarıdaki gibi maddeleri için hakkı bulunur. Kendi müziği çeşitli araçlar ile izinsiz bir şekilde bir işletmede çalındığında ise şikayet etme hakkı veya dava etme hakkı bulunmaktadır. Daha fazla bilgiyi bulmak istediğinizde müzik telif hakkı satın alma gibi işlemleri öğrenmek için ‘Telif Hakkı’ sitesinden süreçleri kontrol edebilirsiniz.
Bir işletmeniz var ise, bu süreç farklılık gösterir. İşletmenizde yasal olarak işlemlerinizi sürdürmek istediğinizde meslek birlikleri ile lisans sözleşmesi yapmanız gerekmektedir. Aksi halde telif hakkı nedeniyle işletmeniz kapatılabilir veya mali yaptırım ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
Mekanik müzik lisansına sahip olduğunuzda müziğin dağıtımı önemli olmaktadır. Mekanik dağıtım hakkında ise önemli bilgileri bu bağlantıdan öğrenin.
Universal Music Müzik Lisansı Nasıl Alınır?
Universal Music ile müzik lisansı almak mümkündür. Uluslararası standartlarda çalışan bir şirket aradığınızda eser lisanslamak için birçok insan burayı seçmektedir. Universal Music için müzik lisansı Türkiye’de bulunur ve eserleri katalog halinde listelemektedir.
Genelde müzikleri reklam, tanıtım, sinema filmi, belgesel, bale, dans gösterisi gibi organizasyonlarda kullanmak istediğinizde burayı seçebilirsiniz. Ayrıca senkronizasyon müzik lisansı adı altında karaoke, video oyunları, mobil uygulamalar gibi çeşitli sektörlerde kullanılmak adına hakları alabilirsiniz. Eserlerin lisanslanması, eser önerimi, müzik alanında herhangi bir ihtiyacı karşılamak olduğunda Müzik Dağıtım ile danışmanlık alın.
Müzik lisansı alırken süreçler seçilen sektöre göre değişiklik göstermekte olup genelde aşağıdaki gibi işlemler sürmektedir:
- Müziğin nerede kullanılacağı ve hangi sektörlerde hitap edeceğinin belirlenmesi
- Mevcut müzik için söz yazarı, bestekar, sanatçı, şarkıcı, üretici gibi çeşitli dallar lisansların belirlenmesi
- Müzik eserin kime ait olduğu ve varsa anlaşmalı olduğu şirketlerin belirlenmesi
- Bağımsız şirketler ile iki taraflı olarak anlaşma yapılması
Bir eseri lisanslama süreci, müzik parçasına göre değişmekle birlikte genelde 5 iş günü sürmektedir. Ancak bu eser, yabancı bir müzisyen tarafından oluşturulup, telif hakları ondaysa bu süre 2 veya 6 haftaya kadar değişebilmektedir. Bu nedenle bir eser belirlediğinizde danışmanlık için veya bu sürenin nasıl işlediğini öğrenmek için Müzik Dağıtım ile iletişime geçin.
Universal Music’te müzik lisanslama için haklar, aşağıdaki gibi alınmaktadır (Video hakları):
- Söz-beste hakları: Sanatçıyı veya eser sahibi temsili müzik yayımcısı olan şirketten izin alınarak işlemler tamamlanır.
- Fonogram hakkı: Eser nerede kaydedildiyse o şirketten (bu genelde müzik yapım şirketleridir) izin alınarak işlemler tamamlanır.
- Yorumcu hakkı: Türkiye için sanatçıdaki ses kaydı icrası için fonogram hakları altında lisans alınarak işlemler tamamlanır.
MSG Müzik Lisansı Nasıl Alınır?
MSG müzik lisansı, işletmelerde kullanılacak müziğin yasal olarak çalınmasını sağlayan bir sözleşmedir. Müziği yasal olarak; otel, restoran, lokanta, radyo, televizyon, canlı etkinlikler, kafe gibi umuma açık işletmeler dahil olmak üzere dijital platformlarda bu lisansı almak zorundadır. Kullanılan yerlerde eser sahibinin hakkı ve işletmeyi korumak adına yapılan işlemlerin tümünü kapsar.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na göre işletmelerinde müzik kullanmak isteyen kullanıcılar, meslek birliklerince sağlanan sözleşmeler ile izin almaktadır. Sözleşmenin türüne göre de müzik telif hakkı ücretleri değişmektedir. Müzik meslek birliklerince yasal süreci geçerek veya bir sanatçının müzik telif hakkı sorgulama işlemi yapması mümkün olmaktadır.
Not: Eserlerin kime ait olduğunu belirlemek için veri tabanı arasından müzik telif hakkı sorgulama ekranından yapabilirsiniz.
MSG (Musiiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği), iki tip müzik lisansı türü sunmaktadır:
- Temsili lisanslama: Temsili lisanslama, radyo, televizyon, otel, restoran, bar, kafe gibi umuma açık meskenler dahil olmak üzere dijital platformlarda eser kullanımını lisanslamayı sağlamaktadır. Temsili lisanslamaya sahip olmak için MSG üyesi olmanız ile doğrudan orantılıdır. Çünkü MSG üyeleri adına telif hakkı bedelleri veya lisanslama çalışmaları yapılmaktadır.
- Mekanik lisanslama: Mekanik lisanslama, bir eserin fiziksel olarak dağıtımı ve veya telif hakkı ile korunan eserin; CD, DVD, USP, LP, BLURAY gibi taşıyıcılar ile çoğaltımı için izin yetkisini içerir. Mekanik müzik lisansına sahipseniz, Müzik Dağıtım ile iletişime geçebilir, dağıtımınızı yapabilirsiniz.
Şarkımın Telifini Nasıl Alırım?
Şarkınızın telifini almak istediğinizde bunu meslek birliklerince müzik lisansı adı altında yaparsınız. Müzik lisansı bir şarkı için çeşitli lisans türlerine ayrılır ve her biri izin farklılık göstermektedir. Öncelikle şarkınız var ise bu eserin neleri kapsadığını bilmek önemlidir.
Telif hakları eser ve eseri kullanacak kişi veya şirketleri korumakta olup, aşağıdaki gibi hakları barındırmaktadır:
- Manevi haklar: Bir eserde değişikliğin yapılmasını engelleme veya umuma arz hakkını belirtme yetkisinin bütünüdür.
- Mali haklar: İşletme hakkı, çoğaltma hakkı, temsil hakkı, yayma hakkı, umuma iletim hakkı, pay ve takip hakkı gibi çeşitli haklara ayrılmaktadır.
Şarkınız için mali haklar ise aşağıdaki gibidir:
- İşleme hakkı: Bir eserin yayınlanmak için eseri işleyenin fikir ve sanat ürünleri meydana getirme ve eserle bağımsız olmayan haktır.
- Çoğaltma hakkı: Bir eserin, kopyalarını kısmen, tamamen olmak üzere dolaylı veya doğrudan olmak üzere çeşitli nüshalarının çıkarıldığı haktır.
- Temsil hakkı: Ses veya görüntü ile bir eserin araç vasıtasıyla yayınlayan, umumi meskenlerde yaymak, oynatmak veya çalma gibi şekilde sunulan haktır.
- Yayma hakkı: Bir eseri, aslı veya kopyasını fiziki yerlerde kiralamak, satışa çıkarmak, ödünç vermek gibi dağıtmaya yarayan haktır.
- Umuma iletim hakkı: Bir müzik parçasının veya şarkının, aslı veya kopyalarının radyo, televizyon, uydu, kablolu telli-telsiz yayıncılarda paylaşmak suretiyle görüntü, ses nakline yarayan haktır.
Şarkınız bir meslek birliği veya şirket ile anlaştıktan sonra telif süresi yaşama ve ölümden itibaren 70 yıl boyunca korunmaktadır. 70 yıl geçtikten sonra ise eserler izin alınmaya gerek duyulmadan serbest bir şekilde kullanılabilmektedir.
Şarkı Sözü Telif Hakkı Ne Kadar?
Şarkı sözü telif hakkı almak istediğinizde çeşitli şirketler veya müzik lisansı veren birliklere gitmek doğru karar olacaktır. Şarkı sözü telif ücreti değişmekle birlikte 100 ile 1000 TL arasında değişmektedir. Ancak gerek döviz kuru gerekse müzik piyasalarında yapılan anlaşmalara bağlantılı olarak bu ücret düşebilir veya yükselebilmektedir.
Şarkı sözü müziğin genel hatlarından birisidir. Bir bestekar veya sanatçı tarafından yazılır ve telif hakkı alınır. Lisanslı müzik satın alma işlemi için ise yüzdesel olarak paylara bölünerek, eser sahiplerine telif hakkı ücreti ödenmektedir. Bu nedenle ödenen miktarın değişikliği, platform türleri, döviz kuru veya benzeri sebeplerden ötürü şarkı sözü telif hakkı ücreti de değişiklik göstermektedir.
Lisanslı müzik satın alma için; ‘Müzik Nasıl Lisanslanır’ adlı içeriğe göz atabilir veya Müzik Dağıtım şirketi ile iletişime geçebilirsiniz.
Telif Ücreti Nereye Ödenir?
Telif ücreti için kayıt-tescil başvuru ücreti başlığı altında ‘telifhaklari.gov.tr’ web sitesi üzerinden ödenmektedir. Kayıt-tescil için başvuru ücreti 417 TL olup, isteğe bağlı ödemelerinizi aşağıdaki bankalar aracılığıyla yapabilirsiniz:
- Ziraat Bankası
- Vakıf Bankası
- Emlak Katılım Bankası
- Ziraat Katılım Bankası
- Vakıf Katılım Bankası
- Halk Bankası
- Internet bankacılığı (Ya da ATM veya banka girişleri ile ödenmektedir.)
Telif ücretleri ödemelerinizi örnek olarak aşağıdaki bankalardan işlem sırasıyla gerçekleştirebilirsiniz:
- Vakıf bankası için: Ödemeler ekranına girin ve kurum ödemelerini bulunuz. Ardında E-devlet ödemeleri bölümünden seçilen şube için T.C. Kimlik no veya vergi kimlik bilginizi girin ve ardından ödemenizi yapınız.
- Ziraat Bankası için: Ödemeler ekranına geldikten sonra, Vergi ve Resmi Kurumlar kısmından Muhasebe Ödemeleri’ni seçiniz. Ardından bu alan T.C. Kimlik numaranızı veya Vergi kimlik no’yu girerek işlemlerinizi tamamlayın.
Telif Hakkı Olmayan Müzikler Nelerdir?
Telif hakkı olmayan müzikler veya telifsiz müzik, bir izin için içerik oluşturucuya ödeme yapmadan veya izin almaksızın kullanılan müzikleri ifade etmek için kullanılır. Müzik lisansı aldığınızda ise müzikler tek seferde ödeme yapılarak, reklam, film veya benzeri organizasyonlar için kullanılır. Böylelikle telifsiz müzik yerine daha kaliteli ve benzersiz projeler gerçekleştirebilirsiniz.
Telifsiz müzikler herkes tarafından kullanılabilen müzik parçalarından oluşur. Bir proje oluşturmak istediğinizde telifsiz veya hakkı olmayan müzik kullanmak mantıklı gelebilir. Ancak bilinmeyen veya herkes tarafından kullanılan bir müzik eseri ile öne çıkmak imkansıza yakındır. O yüzden bir sektörde ilerlemek veya daha iyi koşullarda öne çıkmak istiyorsanız, müzik lisansı almanız en doğru karar olacaktır.
Müzikten Telif Yersek Ne Olur?
Müzikten telif yemek veya izinsiz kullanmak sonucunda platformlar için çeşitli yaptırımlara maruz kalabilirsiniz. Örnek olarak Google için bir müziği izinsiz kullanımı sonucunda videoya veya ses olarak o müzik kaldırılır. Ya da bir eseri izinsiz yaymak veya üzerinden para kazanmak söz konusu olduğunda ise 150.000 TL’ye kadar para cezasına çarptırılabilirsiniz.
Müzik lisansı önemli bir husustur ve izinsiz, yasak yolla dağıtım, yayın yapıldığında ise maddi veya manevi olarak yaptırımlar kaçınılmazdır. Bu nedenle her ne olursa olsun mevcut müziği kullanmak veya bir projenizde müziği eklemek için izin haklarınızı tamamlamanız gerekir. Youtube gibi platformlarda Content ID sistemi olduğundan dolayı, telif hakkı sahibine göre, video kaldırılır veya susturulmaktadır.
Bu nedenle müzik lisansı almanız ve işlemlerinizi bu yönde yapmanız yasal süreçlerinin takibine girmemek için önemlidir. Eserler için daha fazla detayı, Telif hakları gov sitesinde kontrol edebilirsiniz.
Müzik Telif Ücreti Ne Kadar?
Müziğin kullanımı için ‘telif hakkı nereden alınır’ veya ‘telif hakkı nasıl alınır’ sorularını soruyorsanız yanıtlarını öğrenmek önemlidir. Müzik lisansı aynı zamanda telif hakkı olup, anlaşmanın koşulu ile ödeme yapılır. Böylelikle müziğin için dijitalin yanında mekanik haklara da sahip olursunuz. Müzik telif ücreti yapılan anlaşmaya göre değişebilir veya yükselebilmektedir.
Müzik telif ücreti, genelde 100 TL ile 1000 TL arasında değişen rakamlarla bilinmektedir. Bunun en büyük nedeni, müziğin lisanslanması için ana haklar, senkronize hakkı, yorumcu, fonogram gibi çeşitli haklar barındırmasından ötürü bu, farklılık gösterir. Bu nedenle bir şarkınız veya müzik parçanız olduğunda danışmanlık istediğinizde Müzik Dağıtım ile iletişime geçiniz.
Telifli Bir Müzik Kaç Saniye Kullanılır?
Telifli bir müziği Youtube videosunda 5 saniye kadar kullanılmasına izin verilir. Müzik lisansı alındığında ise 5 saniyeden fazla olan videolarda anlaşmanın şartlarına göre kullanıcı hem de telif hakkı sahibine alınan pay adı altında ücreti ödenmektedir. Bu nedenle Youtube çeşitli platformlarda telifli müziğin kullanımı içim müzik lisansı almak en doğru karardır.
Youtube’da müzikler Content ID ile korunarak, müziği izinsiz kullanımı sonucu videodan para kazanan içerik oluşturucunun önüne geçmektedir. Kısaca bu eğer kullanılırsa, otomatik olarak kaldırılır veya ücretler doğrudan telif hakkı sahibine ödenir. Böylelikle telif hakkı sahibinin tüm hakları korunmaktadır.
YouTube Müzik Telifli Mi?
Youtube Müzik, tıpkı Spotify gibi telifli müziklerden oluşan kitaplığı bulunmaktadır. Tüm müzikler, Müzik Dağıtım gibi şirketlerin aracılığıyla platformlara sunulur ve yayınlanır. Böylelikle kullanıcılar müzikleri dinler ve Youtube içerik kazanma aktifliğine bağlı olarak, platform size telif hakkı ödemesi yapar.
Youtube Content ID ise yayınlanan müziklerin başkası video içerisinde kullanıldığından, telif hakkı sahibinin; içerik oluşturucuya yönelik, para kazanma, ülke veya bölge engellemesi veya video içi susturma gibi işlemleri yapmaya hakkı olur. Telifli müziği kendi videonuzda kullandığınızda telif haklarının belirli kısmı telif hakkı sahibine ödenmektedir.
Videolarda Müzik İçin Nasıl İzin Alınır?
Youtube gibi platformlarda videonuz var ise ve nasıl izin alınacağını bilmiyorsanız, adım adım öğrenebilirsiniz. Videolarda müzik kullanımı adına izin almak için müzik lisansı önemlidir. Çoğunlukla müzik lisansı almak sizin için zorlu bir süreç olabilmektedir. Bu nedenle aşağıdaki gibi aşamaları tamamladığınızda videoda kullanmak için tüm izinlere sahip olacaksınız.
- Telif hakkı sahibini bulmak: Videonuzda kullanmak için öncelikle telif hakkı sahibini bulmanız ve iletişime geçmeniz gerekmektedir. Kullanılacak müzik Türkiye’de bulunup, meslek birliklerinde (MSG vb.) kayıtlı ise müzik veri tabanı sorgulama ile bulabilirsiniz. Eğer yabancı kişinin müzikleri ise SESAC, BMI, ARPA AMCOS, ASCAP, PRS gibi müzik lisansı sunan şirketlere bakmalısınız.
- İzin sözleşmesi yapmak: Telif hakkı sahibi ile iletişime geçip, bir müzik lisansı satın almak için izin sözleşmesi yapmanız gerekir. İzin sözleşmesinde; şarkı adı, şarkını süresi, medya kullanımı, yaklaşık görüntülenme sayısı, müzik lisansı amacı gibi bilgilerin olması gerekmektedir.
- Yazılı izin sözleşmesi: İzin sözleşmesi yaptığınızda bunu yazılı olarak sunmanız gerekmektedir. Bu nedenle izin sözleşmenizde yüzeysel ifadeler kaçının ve detaylı maddeler ekleyin. Aksi halde izin sözleşmesinin onaylanmayı imkansız hale gelecektir.
Spotify Müzikleri Telifli Mi?
Spotify müzikleri teliflidir. Bu telif hakları ise sanatçı, müzisyen, müzik üreticisi, söz yazarı, bestekar gibi kişiler olmak üzere çeşitli şekillerde ödemeler yapılmaktadır. Müzikler söz konusu olduğunda Spotfiy, aşağıdaki gibi iki şekilde telif hakkı ödemesi yapar:
- Yayınlama ödemeleri: Yayıncılar, meslek birlikleri, ajanslara yapılan ödemeleri için ücrettir. Ayırca bu ödemeler, besteci ve beste sahiplerine de ödeme yapılabilmektedir.
- Kayıt telif hakkı ödemesi: Dinlenme başına elde edilen ödemelerin sanatçıya aktarıldığı ücretlerin toplamıdır. Bu ödemeyi doğrudan almanız için Müzik Dağıtım gibi şirketlere ödeme yapılır ve oradan paranızı çekebilirsiniz.
YouTube Telif Hakkı Cezası Ne Kadar?
Youtube’da bir videoda kullanılan herhangi bir müzik için telif hakkı ihlali yaptığınızda video kaldırılabilir veya susturulabilir. Telif hakkı ihlali sürekli devam ettiğinde ise Youtube iş ortağı programı için kullanılan hesabınız askıya alınabilmektedir. Bu nedenle video içerisinde yasal olarak müzik kullanmak için müzik lisansı almanız gereklidir.
Youtube’da bu, fikri mülkiyet kapsamına girer ve dolayısıyla yer alan tüm müzik ve kliplerin yayınlanma süreci etkilenir. Bu nedenle Youtube müzik lisansı alma işlemlerinizi ertelemeyin ve her zaman yasalara uygun şekilde ilerleyin. Müzik lisansı için isteğe bağlı kayıt-tescil işlemi için ‘telifhaklari.gov.tr’ sitesinde bu süreçlerin nasıl işlediğine dair bilgi alabilirsiniz.
Fikri ve Sanat Eserleri Kanunu md.71’deki düzenlemeye göre; kişi izinsiz işlem yaptığında 1 ile 5 yıla kadar hapis veya para cezasına çarptırılmaktadır.
Beste Telif Hakkı Nasıl Alınır?
Beste telif hakkı, müzik lisansı kapsamına girmektedir ve kullanımı için telif hakkı alınması zorunludur. Beste telif hakkını almak istediğinizde Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı müdürlükler ile muhasebe müdürlükleri üzerinde size sunulan bankalar aracılığıyla ödemelerinizi yapabilirsiniz. Bu miktar değişmekle birlikte 2022 yılı için 471 TL’dir.
Bir müzik eserinizde besteniz var ise ve bunu tescillendirmek ve aynı zamanda kullanımı sağlamak istiyorsanız, telif hakkı yasalarına uygun olarak hazırlamanız gerekir. Bir video içerisinde kullanılan besteniz olduğunda video için yayından kaldırma, susturma gibi işlemler yapılır. Eğer izniniz yok ise dağıtım, kopyalama veya çoğaltma gibi işlemler sonucunda cezaları bulunmaktadır. Bu cezalardan kaçınmak ve yasal olarak süreçte ilerlemek istiyorsanız, mutlaka müzik lisansı almanız gerekir.
Bir besteyi tescil etmek veya telif hakkı almak için aşağıdaki adımları yapın:
- Eserinizi ile bilgileri; şarkı adı, sözler, yan sanatçı, ana sanatçı, kullanım amacı gibi bilgileri pdf, Word, excel veya xls gibi formatlarda dijital olarak saklayın
- Besteniz için telif haklarının neleri kapsadığını öğrenmek için ‘telifhaklari.gov.tr’ sitesini ziyaret edin
- Zaman damgası oluşturmak için ilgili sitelere başvurun veya müzik lisansı satın alın.
Not: Beste telif hakkı satın almak istediğinizde, meslek birlikleri, uluslararası şirket veya kuruluşlar ile müzik lisansı alabilirsiniz. Tescil işlemleri için ise Hazine ve Maliye bakanlığı’na bağlı mali müdürlükler veya muhasebe müdürlükleri ile ödeme yaparak satın alabilirsiniz. Beste teli hakkı satın aldığınızda müzik lisansınızın, böylelikle fiziksel mekanlar; kafe, restoran, bar, otel gibi umuma açık işletmeler dahil olmak üzere, yayın yapan reklam, video, radyo, televizyon, film, belgesel; tiyatro ve dijital platformlarda kullanımına ilişkin yasal haklara sahip olursunuz.